Istoria desertului sicilian cannoli. De ce are forma unui organ sexual

1 shutterstock 1299498292 jpg jpeg

Napoli are pizza, Roma are spaghetele carbonara, iar Sicilia are cannoli, probabil cel mai faimos desert din Italia. Până şi o replică din celebrul film „Naşul“ îi este dedicată: „Lasă arma, ia cannoli“.

Dacă ai văzut vreodată un cannolo şi te-ai gândit „da, seamănă cu....“, nu eşti singurul. Desertul sicilian seamănă într-adevăr cu un organ sexual masculin şi există un motiv întemeiat pentru asta.

Legenda spune că în oraşul sicilian Caltanissetta, în timpul stăpânirii arabe (în jurul anului 1.000 d.Hr.), femeile dintr-un harem au creat prăjitura - o coajă crocantă tubulară, din făină, zahăr şi unt, prăjită în ulei şi umplută cu brânză dulce şi cremoasă - pentru a lăuda masculinitatea emirului. Deşi această poveste nu poate fi dovedită, deoarece nu există scrieri, noţiunea de produse de patiserie erotice datează de secole, potrivit BBC.

În Grecia Antică, în timpul festivităţilor dedicate zeiţelor Persefona şi Demetra, oamenii consumau prăjituri cu miere şi susan, în formă de sâni, pentru a celebra fertilitatea şi maternitatea. Practica, despre care se crede că îşi are originea în ritualurile anterioare din Egiptul antic, dedicate zeiţei Isis, s-a răspândit mai târziu în restul Mediteranei şi în Sicilia preromană.

Potrivit Maria Oliveri, expertă în studii de patrimoniu cultural din oraşul Palermo, organele sexuale nu erau un subiect tabu în trecut, ci erau venerate ca simboluri ale abundenţei. „Formele asemănătoare organelor sexuale pe care le au deserturilor siciliene derivă din acea lume antică. Pe atunci, era important să avem mulţi copii, deoarece aceştia cultivau pământul şi asigurau perpetuarea familiei ”, a spus Oliveri.

Deserturile vechi au rezistat şi au fost păstrate de călugăriţe, care făceau dulciuri pentru festivaluri şi sărbători religioase.

Şi, la fel ca desertul cannoli, o serie de alte deserturi italiene vechi cu forme erotice au fost transmise de-a lungul veacurilor. Minne Di Sant'Agata (foto 2 galerie) sau Minni di Virgini (o jumătate de sferă plină de ricotta, acoperită cu glazură albă şi cireşe confiate) a fost făcută să arate ca un sân în cinstea Sfintei Agata. Aceasta a fost o martiră care refuzat avansurile unui bărbat, astfel că sânii i-au fost tăiaţi.

„Măicuţele nu făceau deserturi în formă erotică, aşa cum ar crede unii oameni, pentru că erau reprimate sexual şi doreau să se distreze, ci pentru că au moştenit o tradiţie străveche”, a explicat Oliveri.

În trecut, în timpul Carnavalului, bărbaţii le ofereau femeilor acest desert şi cântau: „Fiecare cannolo este sceptrul unui rege, fiecare  cannolo este penisul lui Moise ("Ogni cannolu è scettru d' ogni Re... lu cannolu è la virga di Mosè"), potrivit lui Dario Mangano, semiolog la Universitatea din Palermo.

Din păcate, majoritatea mănăstirilor care aveau reţetele tradiţionale pentru cannoli sunt azi închise şi doar o mână de călugăriţe mai în vârstă ştiu cum să-i facă. Şi, în timp ce canoli sunt acum prezenţi în toată Italia, cei mai buni rămân cei din Sicilia.

FOTO Shutterstock



Recente

ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg
Bautura care alunga insomnia  Sursa foto shutterstock 544190740 jpg
trifoi  jpg
Muște jpg
Gogosele cu frisca  Sursa foto shutterstock 1889970016 jpg
Paste Fettucine Alfredo  Sursa foto shutterstock 2202348275 jpg
Sensibiltate dentara  Scapa de dureri  Sursa foto shutterstock 1051409183 jpg
silueta jpg
masina de spalat vase jpg