Lasagna bolognese
Este una dintre cele mai iubite reţete de paste. Îţi merge direct la inimă, mai ales în zilele reci de toamnă.
1 tavă
2 h 30'
dificultate medie
Ingrediente
500 g foi de lasagna proaspete
Pentru umplutură
800 g carne tocată (vită şi porc)
2 cepe
1 morcov
2 linguri ulei
400 ml suc de roşii
100 ml vin roşu
sare
piper
150 g parmezan ras
Pentru sosul Bechamel
50 g unt
50 g făină
500 ml lapte
sare
piper alb
nucşoară măcinată, opţional
unt, pentru uns
Curăţă ceapa şi morcovul. Taie ceapa cubuleţe şi dă morcovul prin răzătoarea mică. Căleşte-le în ulei 3-4 minute, apoi adaugă carnea tocată şi lasă-le să fiarbă, amestecând constant până scade zeama. Tornă vinul, sucul de roşii, condimentează cu sare şi piper, după gust, şi lasă să fiarbă sub capac, la foc mic, până se îngroaşă sosul.
Pentru sosul Bechamel, topeşte untul într-o cratiţă şi adaugă făina, amestecând până se încorporează. Toarnă laptele treptat, amestecând continuu, să nu se formeze cocoloaşe. După ce clocoteşte, asezonează cu sare, piper alb şi nucşoară, după gust, apoi închide focul şi lasă la răcorit.
Într-o tavă cu pereţi înalţi, unsă cu puţin unt, pune un strat de sos Bechamel, apoi un strat de foi de lasagna, o treime din sosul de carne şi presară parmezan ras. Repetă până termini ingredientele, ultimul strat fiind de foi de lasagna. Unge ultima foaie cu sos Bechamel, presară parmezan ras din abundenţă şi dă lasagna la cuptor, la 180 °C, 30-40 de minute. Decorează după imaginaţie