Masa de Paşte în Maramureş

1 68564 original jpg jpeg

Iată ce secrete stau în spatele mesei de Paşte în Maramureş. Gospodinele sunt mai mult decât bucuroase să stea în bucătărie şi să prepare bucatele alese pentru Paşte, multe gospodării folosesc ingrediente din propria cultură, iar reţetele din strămoşi sunt în fiecare prezente.

Ce este atât de fermecător la mesele de sărbători din Maramureş? Poate faptul că oamenii acolo însă respectă tradiţii,sunt credincioşi şi sfintele sărbători de Paşte încă înseamnă pentru ei momentul unic în an,în care fiecare trebuie să se bucure de Învierea Domnului şi de învierea fiecărui suflet în parte.

Acest moment trebuie sărbătorit cu fast,cu dragoste pentru meseni şi cu bucurie. Iată ce secrete stau în spatele mesei de Paşte în Maramureş. Gospodinele sunt mai mult decât bucuroase să stea în bucătărie şi să prepare bucatele alese pentru Paşte,multe gospodării folosesc ingrediente din propria cultură,iar reţetele din strămoşi sunt în fiecare prezente.

Masa de Paşte în Maramureş – pasca şi cozonacul,nelipsite în Maramureş

Pasca şi cozonacul,poate cele mai importante de Paşte,se prepară cu ingrediente proaspete. Brânza trebuie să fie de oaie,grasă şi bună,în care se pun stafide şi se condimentează cu zahăr vanilat,ouă,cuişoare,ienibahar. Aluatul se frământă bine cu zer,se pune făină,drojdie,un praf de sare,ouă. Umpluturile preparatelor nu sunt tocmai cele mai comune,se pun nucă şi albuş de ouă,măr sau urdă şi scorţişoară. De asemenea,preparatele trebuie să aibă împletiturile specifice de Paşte,acestea semnifică cununa Mântuitorului şi semnul Sfintei Cruci.

Ce se mai găseşte specific pe masa de Paşte în Maramureş? O reţetă foarte veche,preluată de la evrei,chigala,care este o budincă de macaroane foarte bună şi care se găseşte pe mesele maramureşene cu ocazia Sfintelor Paşte. Budinca se prepară din tăiţei laţi făcuţi în casă,case se fierb înainte în apă şi sare şi apoi se amestecă cu nucă,mac,stafide,zahăr vanilat,unt şi ouă şi se bagă în cuptor.

Masa de Paşte în Maramureş – sarmale şi miel umplut

Sarmalele sunt excepţionale,mai atunci când sunt făcute cu dragoste şi din ingredientele personale. Astfel,în Maramureş se fac sărmăluţele cu carnea proaspăt tocată,cu untură făcută în gospodării,cu varza murată pusă de casă şi cu condimente din grădină. Varza se lasă la desărat cam două ore înainte de a împleti sarmalele. Carnea se toacă,ceapa se căleşte în untură cu puţină boia,se pune apoi şi orezul şi se condimentează cu sare,piper. Se amestecă cu carnea şi cu cimbrul proaspăt şi se aşază frumos sarmalele într-o oală de lut. Se mai pun între straturile de sarmale costiţă de porc şi cârnaţi de casă,bulion şi puţin cimbru.

Alte preparate pentru masa de Paşte în Maramureş mai sunt şi mielul umplut şi pasca fără umplutură. 



Recente

femeie în casă  foto   Shutterstock jpg
Deshidratare jpg
femeie ca o regină foto   Shutterstock jpg
mască de față  foto   Shutterstock jpg
Ginkgo biloba  Sursa foto shutterstock 1767278624 jpg
Fibrom uterin jpg
Mira jpg
Cozonac impletit  Sursa foto shutterstock 266611979 jpg
Minitarte aperitiv  Sursa foto shutterstock 43811440 jpg
Cum poți realiza bijuterii handmade unice jpg
Pulpa de miel in foitaj  Sursa foto shutterstock 1661084821 jpg
Insecte in baie  jpg
femeie care mănâncă salată  foto   Shutterstock jpg
Oua umplute  Sursa foto shutterstock 1936397476 jpg
pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg
sRGB 24 SU1 PR LINEN LDIV 01 6246 online jpg
Cum poți compune o ținută rock, dar extrem de feminină jpg