Masa de Paşte în Maramureş

1 68564 original jpg jpeg

Iată ce secrete stau în spatele mesei de Paşte în Maramureş. Gospodinele sunt mai mult decât bucuroase să stea în bucătărie şi să prepare bucatele alese pentru Paşte, multe gospodării folosesc ingrediente din propria cultură, iar reţetele din strămoşi sunt în fiecare prezente.

Ce este atât de fermecător la mesele de sărbători din Maramureş? Poate faptul că oamenii acolo însă respectă tradiţii,sunt credincioşi şi sfintele sărbători de Paşte încă înseamnă pentru ei momentul unic în an,în care fiecare trebuie să se bucure de Învierea Domnului şi de învierea fiecărui suflet în parte.

Acest moment trebuie sărbătorit cu fast,cu dragoste pentru meseni şi cu bucurie. Iată ce secrete stau în spatele mesei de Paşte în Maramureş. Gospodinele sunt mai mult decât bucuroase să stea în bucătărie şi să prepare bucatele alese pentru Paşte,multe gospodării folosesc ingrediente din propria cultură,iar reţetele din strămoşi sunt în fiecare prezente.

Masa de Paşte în Maramureş – pasca şi cozonacul,nelipsite în Maramureş

Pasca şi cozonacul,poate cele mai importante de Paşte,se prepară cu ingrediente proaspete. Brânza trebuie să fie de oaie,grasă şi bună,în care se pun stafide şi se condimentează cu zahăr vanilat,ouă,cuişoare,ienibahar. Aluatul se frământă bine cu zer,se pune făină,drojdie,un praf de sare,ouă. Umpluturile preparatelor nu sunt tocmai cele mai comune,se pun nucă şi albuş de ouă,măr sau urdă şi scorţişoară. De asemenea,preparatele trebuie să aibă împletiturile specifice de Paşte,acestea semnifică cununa Mântuitorului şi semnul Sfintei Cruci.

Ce se mai găseşte specific pe masa de Paşte în Maramureş? O reţetă foarte veche,preluată de la evrei,chigala,care este o budincă de macaroane foarte bună şi care se găseşte pe mesele maramureşene cu ocazia Sfintelor Paşte. Budinca se prepară din tăiţei laţi făcuţi în casă,case se fierb înainte în apă şi sare şi apoi se amestecă cu nucă,mac,stafide,zahăr vanilat,unt şi ouă şi se bagă în cuptor.

Masa de Paşte în Maramureş – sarmale şi miel umplut

Sarmalele sunt excepţionale,mai atunci când sunt făcute cu dragoste şi din ingredientele personale. Astfel,în Maramureş se fac sărmăluţele cu carnea proaspăt tocată,cu untură făcută în gospodării,cu varza murată pusă de casă şi cu condimente din grădină. Varza se lasă la desărat cam două ore înainte de a împleti sarmalele. Carnea se toacă,ceapa se căleşte în untură cu puţină boia,se pune apoi şi orezul şi se condimentează cu sare,piper. Se amestecă cu carnea şi cu cimbrul proaspăt şi se aşază frumos sarmalele într-o oală de lut. Se mai pun între straturile de sarmale costiţă de porc şi cârnaţi de casă,bulion şi puţin cimbru.

Alte preparate pentru masa de Paşte în Maramureş mai sunt şi mielul umplut şi pasca fără umplutură. 



Recente

Tocanita cu linte si dovleac  Sursa foto shutterstock 1521090608 jpg
young woman home clothes sitting sofa use spray nose jpg
woman happy winter park jpg
Tarta cu ciocolata  Sursa foto shutterstock 2393286455 jpg
ramai confortabila ramai eleganta tendinte obligatorii in materie de incaltaminte de iarna pentru femei jpg
femeie eleganta sarbatori craciun 17597 jpg
Supa cu afumatura  Sursa foto shutterstock 1780012733 jpg
Rulada gem de caise  Sursa foto shutterstock 2076683032 jpg
CLICKPENTRUFEMEI amanda vick ohWf6YuzOQk unsplash jpg
Peste pe pat de varza  Sursa foto shutterstock 2363702885 jpg
Armonizarea facială cum îți poți îmbunătăți trăsăturile într un mod natural și echilibrat jpg
7e1f67ad18e7a1162149c30d2c7eab02 png
Imagine1 png
Rulada cu gem de fructe de padure  Sursa foto shutterstock 1744930400 jpg
femeie care se da cu parfum jpg
young woman with christmas present by christmas tree (1) jpg
trucuri pentru machiajul ochilor rezistent jpg
Varza a la Cluj  Sursa foto shutterstock 506811040 jpg
craciunite 1 jpg
portrait santa claus having christmas drink jpg