„Oiţă“ dulce cu mac, reţetă pascală

1 74207 original jpg jpeg

Un desert potrivit pentru masa pascală, care îi va încânta nespus pe copii. Combinaţia dintre aluatul proaspăt scos din cuptor şi umplutura cremoasă cu mac face ca prăjitura să fie una deosebit de gustoasă.

Ai nevoie de

Pentru aluat

500 g făină

175 ml lapte

200 g zahăr

40 g drojdie

7 gălbenuşuri

80 g smântână

100 g unt

2 linguriţe esenţă de vanilie

coaja rasă de la 1 lămâie

1 praf sare

1 ou bătut

Pentru umplutură

200 g mac măcinat

1 linguriţă unt

100 ml lapte

6 linguri zahăr

Preparare

Pasul 1

Amesteci drojdia,2 linguri de făină,puţin lapte şi laşi la cald. Fierbi restul de lapte şi opăreşti în el făina rămasă. Amesteci gălbenuşurile cu zahărul,sarea şi esenţa de vanilie,încorporezi maiaua,făina şi coaja rasă de lămâie.

77c2e50664bc92af1e3d409393b8aac7 jpg jpeg

Pasul 2

Frămânţi aluatul şi adaugi treptat smântâna şi untul,apoi laşi la crescut. Pentru cremă,pui macul pe foc,torni laptele,adaugi untul,zahărul şi amesteci până obţii o compoziţie cremoasă. Dai deoparte şi laşi să se răcească.

7f79bfcc51dd023de588acbeaae60bbe jpg jpeg

Pasul 3

Întinzi aluatul pe o suprafaţă de lucru presărată cu făină. Răstorni umplutura cu mac,netezeşti,rulezi şi îl tai în 10 bucăţi.

615aeeb3cf3a2cef9d1f7ba8b96786e0 jpg jpeg

Pasul 4

Aşezi rulourile în formă de oiţă într-o tavă tapetată,apoi completezi capul şi picioruşele cu restul de aluat. Ungi prăjitura cu oul bătut şi dai la cuptor până se rumeneşte.

31a88d68f710b1f7971be8b4f459bf4f jpg jpeg

Foto:Profimedia

Citeşte şi:Cozonac ardelenesc cu mac

Drob de miel cu verdeaţă,învelit în prapur