„Oiţă“ dulce cu mac, reţetă pascală

Un desert potrivit pentru masa pascală, care îi va încânta nespus pe copii. Combinaţia dintre aluatul proaspăt scos din cuptor şi umplutura cremoasă cu mac face ca prăjitura să fie una deosebit de gustoasă.
Ai nevoie de
Pentru aluat
500 g făină
175 ml lapte
200 g zahăr
40 g drojdie
7 gălbenuşuri
80 g smântână
100 g unt
2 linguriţe esenţă de vanilie
coaja rasă de la 1 lămâie
1 praf sare
1 ou bătut
Pentru umplutură
200 g mac măcinat
1 linguriţă unt
100 ml lapte
6 linguri zahăr
Preparare
Pasul 1
Amesteci drojdia,2 linguri de făină,puţin lapte şi laşi la cald. Fierbi restul de lapte şi opăreşti în el făina rămasă. Amesteci gălbenuşurile cu zahărul,sarea şi esenţa de vanilie,încorporezi maiaua,făina şi coaja rasă de lămâie.

Pasul 2
Frămânţi aluatul şi adaugi treptat smântâna şi untul,apoi laşi la crescut. Pentru cremă,pui macul pe foc,torni laptele,adaugi untul,zahărul şi amesteci până obţii o compoziţie cremoasă. Dai deoparte şi laşi să se răcească.

Pasul 3
Întinzi aluatul pe o suprafaţă de lucru presărată cu făină. Răstorni umplutura cu mac,netezeşti,rulezi şi îl tai în 10 bucăţi.

Pasul 4
Aşezi rulourile în formă de oiţă într-o tavă tapetată,apoi completezi capul şi picioruşele cu restul de aluat. Ungi prăjitura cu oul bătut şi dai la cuptor până se rumeneşte.

Foto:Profimedia
Citeşte şi:Cozonac ardelenesc cu mac
































