Plăcinte poale-n brâu

1 78463 original jpg jpeg

Ţi-e poftă de un desert ca pe vremea bunicii? Încearcă reţeta de poale-n brâu, care îţi va aminti de gusturile copilăriei.

Ai nevoie de

Pentru aluat

550 g făină

250 ml lapte

¼ plic drojdie

150 g zahăr

3 ouă

100 g unt

2 plicuri zahăr vanilat

1 linguriţă esenţă de rom

coajă de lămâie

coajă de portocală

Pentru umplutură

450 g brânză proaspătă de vaci

250 ml lapte

50 g smântână

50 g stafide

150 g zahăr

2 ouă

2 plicuri zahăr vanilat

1 linguriţă esenţă de rom

2 linguri făină

coajă de lămâie

1 praf de sare

1 ou, pentru uns

1 lingură lapte, pentru uns

zahăr pudră, pentru decor

Mod de preparare

Freci drojdia cu 2 linguri de zahăr, 2 linguri de făină şi cu 3-4 linguri de lapte, apoi laşi maiaua să se odihnească 10-15 minute. Cerni făina şi o amesteci cu sarea. Încălzeşti laptele şi dizolvi zahărul rămas, adaugi zahărul vanilat şi esenţa de rom, apoi îl laşi la răcorit. Pui peste făină coajă de lămâie şi de portocală, după gust, maiaua, ouăle, untul topit, şi torni treptat lapte. Frămânţi până când obţii un aluat moale, dar care nu se mai prinde de mâini. Îl acoperi şi-l laşi la crescut până când îşi dublează volumul.

Mixezi brânza de vaci, bine scursă, cu smântâna şi zahărul, adaugi zahărul vanilat, stafidele, esenţa de rom, sarea, ouăle, făina şi coajă de lămâie, după gust.

Întinzi o foaie din aluat, din care tai pătrate egale. Pui în mijlocul fiecărui câte o lingură de umplutură, apoi lipeşti colţurile unele peste altele deasupra umpluturii. Aşezi plăcintele în tavă şi le laşi la crescut, într-un loc cald, 15-20 de minute. Le ungi cu oul bătut împreună cu laptele şi le dai la cuptor până când se rumenesc.