«Pliculeţe» de primăvară
Ingrediente:Pentru aluat:600 g cartofi fierţi,150 g făină, 2 ouă, sare. Pentru umplutură: 500 g spanac congelat (sau proaspăt), 1 ceapă,2 linguri ulei, 1 lingură rasă făină, 1 ou, sare, piper,1 lingură unt,3 linguri smântână
Cum se prepară:
1 Cartofii fierţi se curăţă de coajă şi se pasează. Se adaugă un ou,un vârf de cuţit cu sare şi făina. Se frământă un alut potrivit de tare. Dacă mai este nevoie,se mai adaugă puţină făină.
2 Ceapa se curăţă,se taie mărunt şi se căleşte în uleiul încins până se înmoaie. Se adaugă spanacul dezgheţat şi tocat,se presară o lingură rasă cu făină şi se amestecă bine. Se pune oul,se amestecă şi se lasă să mai dea în câteva clocote. Se condimentează cu sare şi piper,după gust,şi se lasă să se răcească.
3 Se întinde aluatul de cartofi într-o foaie de 3-4 mm grosime şi se taie cercuri de 8 cm diametru. Se pune umplutură pe mijlocul fiecărui cerc,se ung marginile cu ou bătut,se pliază şi se lipesc apăsând bine cu o furculiţă. Se fierb în apă clocotită cu sare 3-5 minute. Se scot pe un platou,se pune unt deasupra şi se servesc cu smântână sau salată.