Prăjituri de casă fără zahăr

1 68406 original jpg jpeg

Dacă eşti în căutarea unor deserturi de casă mai sănătoase, fără zahăr, încearcă una dintre cele propuse în continuare!

Prăjituri de casă fără zahăr – Fanuropita

Un desert grecesc care se mănâncă în mod obişnuit de ziua Sfântului Fanurie,celebrat pe 27 august,Fanuropita poate fi savurată şi în restul anului. Poţi înlocui zahărul cu stevia dacă vrei să fie o prăjitură mai sănătoasă. În general,se pun 10 linguri de zahăr,dar pentru fiecare lingură de zahăr poţi pune 8 picături de stevia,un îndulcitor lichid.

Ai nevoie de

4 căni făină

80 picături stevia

1 cană ulei

1 linguriţă bicarbonat

1 plic praf de copt

2 căni suc de portocale

½ cană stafide

½ cană alune măcinate

½ linguriţă nucşoară

1 linguriţă scoţişoară

miere

seminţe de susan sau nucă măcinată,pentru decor

Preparare

Într-un bol mare,amesteci uleiul cu stevia,adaugi apoi bicarbonatul şi sucul de portocale. Separat,amesteci făina cu praful de copt,stafidele,alunele,nucşoara şi scorţişoara. Încorporezi treptat compoziţia lichidă în cea uscată până se omogenizează. Torni aluatul obţinut într-o tavă tapetată şi o dai la cuptorul încins. Peste circa 45 de minute verifică dacă s-a copt cu ajutorul unei scobitori. După răcire,o tai şi o ungi cu miere şi o presari cu nucă măcinată sau cu seminţe de susan.

Prăjituri de casă fără zahăr-Alivancă

Ai nevoie de

400 g brânză dulce de vaci

4 ouă

4 linguri de mălai

2 linguri de făină

50 g unt

200 g smântână

Preparare

Freci brânza până începe să devină cremoasă. Pui ouăle pe rând,după aceea încorporezi mălaiul,făina,smântâna şi untul. Amesteci bine toate ingredientele până se omogenizează. Tapetezi o tavă cu hârtie de copt sau ungi cu unt un vas termorezistent şi torni compoziţia cu brânză. Dai alivanca la cuptor până se rumeneşte,apoi o tai cât este caldă. La servire,poţi să adaugi şi smântână.

Prăjituri de casă fără zahăr – Prăjitură cu mac

Ai nevoie de

6 ouă

65 picături stevia

50 g unt

1 praf de copt

50 g mac

5 lg făină

miere

nucămăcinată,pentru decor

Preparare

Baţi gălbenuşurile cu stevia şi untul moale. Adaugi apoi făina,praful de copt,macul şi albuşurile spumă. Pui jumătate din compoziţie într-o tavă tapetată şi o pui la copt aproximativ 20 de minute,în cuptorul preîncălzit. Procedezi la fel cu a doua foaie. După ce se răcesc ambele foi,întinzi un strat de miere între ele,le tai după cum doreşti şi,cât prăjitura este încă în tavă,întinde şi deasupra miere,apoi presară nucă măcinată.