Reţeta zilei. Cum să faci musaca ca în Grecia

Musacaua nu se face doar în Grecia, dar versiunea aceasta este iubită de o lume întreagă. Majoritatea țărilor mediteraneene au varianta lor. Preparatul este realizat în principal din vinete, roșii, carne tocată și bechamel.

image

Este hrănitoare și reconfortantă, perfectă pentru serile ceva mai răcoroase, de toamnă. Musacaua cucereşte pe oricine cu straturile clasice de legume coapte, carne de vită și sos alb. Fiecare îmbucătură se topeşte în gură.

Această rețetă ușoară de musaca grecească conţine vinete hrănitoare, carne tocată, amestec vită și porc, plus un sos alb, uimitor.

Ingrediente pentru şase porţii

4 vinete 

500 g carne tocată, amestec vită și porc 

2 cepe 

3 căței de usturoi 

50 ml vin roșu 

50 g pastă de tomate 

400 g roșii pasate 

1 frunză de dafin 

40 ml ulei 

sare 

piper 

Pentru sos: 

500 ml lapte 

50 g făină 

50 g unt 

piper 

nucșoară 

1 roșie 

Te-ar mai putea interesa: Sarmale grecești cu foi de viţă de vie, perfecte pentru post şi vegetarieni

Mod de preparare

Speli vinetele, le îndepărtezi capetele apoi le feliezi în bucăți de trei-patru centimetri. Le sărezi, aștepți 15 minute să iasă amăreala, apoi le ștergi cu prosoape de hârtie și le pui într-o tavă tapetată. Le ții la cuptor, la 170 °C, aproximativ o jumătate de oră. 

Pentru compoziția de carne, încingi uleiul în tigaie și călești cepele tocate până devin sticloase. Pui carnea, o separi cât mai bine și o lași să fiarbă 10 minute. Condimentezi cu sare și piper, după gust, adaugi frunza de dafin, torni vinul, roșiile pasate în care ai dizolvat pasta de roșii și lași să fiarbă până scade. 

Vezi şi: Dor De Grecia şi vacanţă? Savurează la tine acasă un souvlaki de pui cu sos tzatziki

Pentru sos, topești untul într-o tigaie, adaugi făina, omogenizezi și torni treptat laptele, amestecând energic pentru a nu se forma cocoloașe. După ce sosul capătă o consistență cremoasă, dai deoparte și condimentezi cu piper și nucșoară, după gust. 

Tapetezi o tavă și așezi un strat de vinete, apoi stratul de carne, unul de sos alb, din nou vinete și torni sosul alb rămas. Pui deasupra roșia feliată și dai tava la cuptor, la 160 °C, aproximativ o jumătate de oră. 

FOTO: Shutterstock