Reţeta zilei. Păstrăv umplut cu nucă (reţetă împărătească)

Nu trebuie să pleci prea departe pentru a găsi adevăratele retete romanesti. Doar să nu te îndepărtezi de uliţa satului! S-a întâmplat să ajung de câteva ori la Sâmbăta de Sus la vrema dezlegărilor la peşte.
Ferice de mine! – mi-am zis,şi nu neapărat pentru că îmi plac bucatele de peşte – şi-mi plac! –,cât pentru că acolo ştiu eu pe cineva care pregăteşte păstrăvii,în fel şi chip,după savuroase reţete culese de prin sat ori create de ea. Unde mai pui că păstrăvul e proaspăt prospăcior,căci iazul e la numai câţiva metri de uşa bucătăriei.
Aşa se face că am gustat într-o seară minunea de păstrăv umplut cu nucă (nuci sunt din belşug pe-acolo) în aluat de foitaj (lux culinar împrumutat,de veacuri,de la neamurile cu care românii ardeleni au trăit alături,în graniţele imperiului austro-ungar),şi n-am rezistat să nu-i cer reţetele.
La doi păstrăvi,avea să-mi spună,avem nevoie de 100 g ceapă,100 g miez de nucă,un ou,10 g usturoi,50 ml ulei,10 g sare,1 g piper,100 g foitaj,1 g rozmarin.
"Cu un cuţit bine ascuţit, păstrăvul se despică pe şira spinării, scoţând şira şi coastele, se eviscerează, iar apoi se spală. Se..............
Citeşte mai departe toate detaliile acestei delicioase RETETE ROMANESTI.































