Reţeta zilei: Prăjitură cu prune şi firimituri

Îţi plac prunele? Atunci trebuie să încerci această reţetă de prăjitură cu firimituri!
Ai nevoie dePentru blat:
100 ml lapte
300 g făină
125 g zahăr
½ linguriţă scorţişoară
7 g drojdie uscată
1 praf de sare
75 g smântână,la temperatura camerei
1 ou
1 gălbenuş coajă de lămâie
1 esenţă de vanilie
125 g unt moale,tăiat cubuleţe
500 g prune,spălate şi uscate
Pentru firimituri:
50 g zahăr alb
50 g zahăr brun
1 praf de sare
scorţişoară,după gust
100 g făină
60 g unt
Preparare
Aşezi într-o tavă hârtie de copt,inclusiv pe margini. Pentru blat,încălzeşti laptele,iar făina o pui într-un bol mare. Adaugi zahărul,scorţişoara,drojdia şi sarea şi amesteci cu un tel,ca să se combine ingredientele.
Într-un alt vas,combini smântâna,oul întreg,gălbenuşul,coaja de lămâie şi esenţa de vanilie. Torni lapte călduţ,adaugi compoziţia de smântână,pui]n făină untul moale şi frămânţi,până obţii un aluat neted şi omogen. Îl torni în tavă şi îl uniformizezi cu o spatulă. Îl acoperi cu folie de plastic sau îl laşi să crească 2-3 ore la temperatura camerei. Preîncălzeşti cuptorul,la foc potrivit.
Pentru aluatul de firimituri,amesteci cele două tipuri de zahăr,sarea,scorţişoara şi făina într-un bol mic. Adaugi untul topit şi omogenizezi până obţii o compoziţie fărâmicioasă. Aşezi o parte din ea peste blatul prăjiturii.
Tai prunele în jumătăţi sau sferturi,în funcţie de cât de mari sunt,şi le aranjezi în tavă. Împrăştii peste ele restul firimiturilor. Dai tava la cuptorul încins,40-50 de minute,până când prăjitura trece testul scobitorii,iar stratul superior este crocant şi rumenit.
Foto:Profimedia































