Reţete de Paşte - tradiţionalul miel

1 shutterstock 74092888 jpg jpeg

De la drob şi ciorbă la friptură şi stufat, mielul este nelipsit de pe masa de Paşte a românilor. Iată câteva reţete inspirate din tradiţia bucătăriei noastre.

Drob cu carne şi cu legume

4 porţii * 1 h 20' * dificultate medie

Ingrediente: 600 g carne tocată • 1/2 dovlecel • 1 ardei capia • 1 morcov • 1 ceapă • 5-6 ciuperci champignon • 3 căţei de usturoi • 2 ouă • sare • piper •  cimbru • ulei, pentru prăjit.

Preparare:

Într-un castron, pune carnea tocată şi condimenteaz-o cu sare, cu piper şi cu cimbru. Spală şi curăţă legumele, apoi taie-le fâşii subţiri. Sotează-le câteva secunde în puţin ulei, apoi pune-le peste carne. Adaugă usturoiul pisat şi ouăle. Amestecă totul, apoi pune compoziţia într-o tavă de chec unsă cu puţin ulei. Coace drobul în cuptor, pe raftul din mijloc, la 180 °C, aproximativ o oră sau până când se rumeneşte frumos. Feliază-l abia după ce se răceşte complet şi îl poţi mânca împreună cu o salată de sezon.

Citeşte şi: Reţete de Paşte: aperitive cu ouă

Miel la cuptor cu legume

4  porţii * 1 h 30 ' * dificultate medie

600 g carne de miel • 1 linguriţă rozmarin • ½ linguriţă cimbru • 50 ml vin alb sec • zeama de la1/2 lămâie • 2 linguriţe sare grunjoasă • 5-6 căţei de usturoi • 1 frunză de dafin • 3-4 linguri ulei de măsline • 2 morcovi • 1 ceapă • 1 ardei capia • 4-5 cartofi • 300 g fasole verde • 1 salată verde • 1 linguriţă piper • 30 g unt.

Condimentează carnea cu sare, cu piper şi cu rozmarin, apoi pune-o într-o tavă.  Toarnă peste ea sucul de lămâie, vinul şi două lingură de ulei de măsline. Adaugă şi trei căţei de usturoi tocaţi. Amestecă totul şi lasă carnea la marinat cel puţin trei ore în frigider, înfăşurând vasul în folie de aluminiu sau în celofan. După acest interval, scoate carnea de la rece şi las-o să ajungă la temperatura camerei. Toacă morcovul, ardeiul şi ceapa, apoi pune-le într-o tavă de copt.

Frige carnea în tigaie cu ulei, pe ambele părţi, cât să se rumenească puţin, apoi pune-o în tavă printre legume. Toarnă marinata, adaugă frunza de dafin şi pune tava în cuptor, la foc mediu. Pe durata pregătirii, întoarce carnea de pe o parte pe alta şi unge-o cu sosul format. Spre final, adaugă restul de usturoi tocat şi presară cimbru. Sotează fasolea verde, fiartă în prealabil, câteva minute în unt. Separat, pune la copt cartofii tăiaţi felii şi o ceapă solzişori, în puţin ulei. Serveşte mielul cu legume la cuptor şi cu salată verde.

 Cotlete de miel cu ierburi aromate

4 porţii * 1 h 30' * dificultate medie

Ingrediente:  4 cotlete de miel • 1 crenguţă de rozmarin • 1 fir de cimbru • 1 linguriţă de coriandru măcinat • 2 linguri ulei de măsline • 2 linguri muştar Dijon • sucul de la 1/2 lămâie • sare • piper.

Pentru garnitură: 6 roşii • 400 g fasole verde • 30 g unt • 4 căţei de usturoi • sare • piper.

Preparare:

Încinge o tigaie cu ulei, aşază cotletele asezonate cu sare şi cu piper şi frige-le jumătate de minut pe fiecare parte. Într-un mojar, amestecă muştarul cu usturoiul pisat, cu coriandrul, cu cimbrul şi cu rozmarinul. Adaugă sucul  de lămâie, apoi unge cu acest amestec cotletele de miel şi pune-le într-o tavă de copt, unsă cu ulei. Bagă-le în cuptor, la foc potrivit, circa 20 de minute, astfel încât carnea să-şi păstreze gustul şi frăgezimea (suculenţa).

Între timp, prepară garnitura. Fierbe fasolea verde în apă cu sare până când se înmoaie uşor, apoi soteaz-o două minute în unt. La final, pune usturoiul pisat şi închide focul. Las-o să-şi tragă aromele sub capac. 

Taie căpăcelul roşiilor, presară sare şi pune-le într-o tavă cu puţin ulei. Lasă-le la cuptor până când se înmoaie.