Reţete inedite pentru mese delicioase de Sărbători

simeon stalpnicul png

Vă prezentăm câteva sugestii care ar putea să vă ajute când pregătiţi festinul de Crăciun sau de revelion. Am ales câteva reţete interesante, de la cea clasică de sarmale - varianta mănăstirească - la cozonacul din cartea de bucate a lui M. Kogălniceanu şi C. Negruzzi.

Friptura de porc este prezentată de unul dintre cei mai cunoscuţi bloggeri culinari din ţară,iar desertul,care vă ajută să reciclaţi cozonacul uscat,este propus de chef Vasile Nicolae.

Friptură de porc la cuptor cu fructe uscate

Delicioasa friptură (şi perfectă) pentru aceste zile este realizată de Laura Laurenţiu,unul dintre cei mai buni bloggeri culinari din România.

Ingrediente (pentru 6 persoane):

1 bucată de cotlet de porc de 1,5 kilograme (adaptaţi greutatea cărnii la numărul porţiilor pe care doriţi să le pregătiţi),5 linguri de pesmet,2 căţei mari de usturoi,o linguriţă de rozmarin uscat (sau o rămurică de rozmarin proaspăt),2 linguri de pătrunjel verde tocat,6 caise uscate,6 prune uscate,un măr,un morcov,o ceapă,o ţelină cât un ou,sare,piper,paprika dulce.

Preparare:

Fasonaţi cotletul,îndepărtaţi grăsimea în exces şi pieliţele. Cu ajutorul unui cuţit bine ascuţit,se desface carnea astfel încât să se obţină un dreptunghi de grosime aproximativ egală (am tăiat o dată de la dreapta la stânga,apoi încă o dată de la stânga la dreapta,desfăcând carnea în trei). Se condimentează carnea cu sare şi piper. Pesmetul,usturoiul,rozmarinul şi pătrunjelul se mixează împreună. Amestecul obţinut se distribuie pe toată suprafaţa cărnii. Se aşază la mijloc fructele uscate. Carnea se pliază de la dreapta la stânga,apoi de la stânga la dreapta,închizând fructele la mijloc. Se fixează cu scobitori pe linia tăieturii longitudinale şi la capete,apoi se condimentează carnea cu sare,piper şi paprika dulce pe exterior. Ceapa,mărul şi morcovul se taie în bucăţi mari şi se aşază pe fundul unei tăvi potrivite ca dimensiune. Se pune carnea deasupra,în tavă se toarna apă (sau vin alb sec) atât cât sunt legumele,se acoperă cu folie de aluminiu şi se dă la cuptorul preîncins la 200ºC. După o oră,se scoate tava şi se întoarce carnea. Se acoperă la loc cu folia de aluminiu şi se mai lasă 45 de minute. După acest timp,folia de aluminiu se îndepărtează şi friptura se mai lasă în cuptor cât să se rumenească pe ambele părţi. Când e gata,se acoperă şi se lasă să se odihnească 15-20 de minute. Se scoate carnea şi se păstrează la cald,iar sosul se pasează (eu l-am mixat cu blenderul de mână). Se ajustează gustul sosului cu sare şi piper,se scot scobitorile şi se taie friptura în felii egale. Se păstrează în sos,acoperită. Se serveşte caldă alături de garnitura preferată şi sos sau numai cu sos şi salate etc. Indiferent cu ce veţi alege să serviţi,va fi la fel de bună.

Află mai multe reţete gustoase,ideale pentru perioada Sărbătorilor AICI.