Tartă cu lămâie şi migdale

Un desert cu citrice, delicios, această tartă cu lămâie si migdale este destul de aspectoasă pentru a fi servită la o petrecere, dar şi la o gustare duminicală, luată alături de cei dragi.
Ingrediente tartă cu lămâie şi migdale:
Pentru crema de lămâie:
-coaja rasă şi zeama de la 2 lămâi
-4 ouă mari
-un sfert de ceaşcă plus 2 linguri zahăr
-6 linguri unt
Pentru blat:
-9 linguri unt
-o ceaşcă plus o lingură făină
-o ceaşcă plus 1-2 linguri zahăr
-o linguriţă praf de copt
-1/2 de linguriţă sare
-2 ouă
-1/2 ceaşcă migdale prăjite măcinate
-2 linguri fulgi de migdale
-1/2 ceaşcă smântână,la servire
-o linguriţă lichior de migdale,la servire (opţional)
Preparare tartă cu lămâie şi migdale:
Ca să faci crema de lămâie,într-un vas termorezistent,bate bine ouăle cu zahărul şi zeama de lămâie. Adaugă untul şi pune vasul peste un altul cu apă care fierbe. Amestecă încontinuu până când amestecul se îngroaşă. N-ar trebui să-ţi ia mai mult de 5 minute. Strecoară totul într-un bol şi presează deasupra cremei folie de plastic,ca să nu facă o crustă. Pun-o la răcit timp de o oră şi jumătate.
Încinge cuptorul şi tapetează cu unt şi făină o formă pentru tarte. Cu ajutorul unui mixer,combină untul rămas cu zahărul până obţii un amestec pufos. După aceea,cerne deasupra făina rămasă,praful de copt,sarea şi mixează. Într-un vas separat,bate spumă ouăle şi adaugă-le în aluat,alături de migdalele măcinate.
Întinde aluatul în forma de tartă,înţeapă-l cu furculiţa din loc în loc,apoi pune deasupra 8 linguri de cremă de lămâie,lăsând o margine de aluat de circa 2 cm. Întinde bine crema,astfel încât să acoperi toată suprafaţa aluatului. Mai pune 3-4 linguri de crema în centru şi dă la frigider compoziţia rămasă. Dacă rămâne şi aluat,taie-l în fâşii pe care le întinzi deasupra tartei. Presară fulgii de migdale şi 1-2 linguri de zahăr.
Tarta trebuie coaptă aproximativ 40 de minute,până devine rumenă sau până când trece testul scobitorii înfipte în aluat şi iese curată. La final,las-o la răcit 10 minute,apoi scoate-o din formă şi răceşte-o complet înainte de porţionare. Se serveşte cu smântână şi lichior de migdale.