Tartă cu lămâie şi migdale

1 65426 original jpg jpeg

Un desert cu citrice, delicios, această tartă cu lămâie si migdale este destul de aspectoasă pentru a fi servită la o petrecere, dar şi la o gustare duminicală, luată alături de cei dragi.

Ingrediente tartă cu lămâie şi migdale:

Pentru crema de lămâie:

-coaja rasă şi zeama de la 2 lămâi

-4 ouă mari

-un sfert de ceaşcă plus 2 linguri zahăr

-6 linguri unt

Pentru blat:

-9 linguri unt

-o ceaşcă plus o lingură făină

-o ceaşcă plus 1-2 linguri zahăr

-o linguriţă praf de copt

-1/2 de linguriţă sare

-2 ouă

-1/2 ceaşcă migdale prăjite măcinate

-2 linguri fulgi de migdale

-1/2 ceaşcă smântână,la servire

-o linguriţă lichior de migdale,la servire (opţional)

 Preparare tartă cu lămâie şi migdale:

Ca să faci crema de lămâie,într-un vas termorezistent,bate bine ouăle cu zahărul şi zeama de lămâie. Adaugă untul şi pune vasul peste un altul cu apă care fierbe. Amestecă încontinuu până când amestecul se îngroaşă. N-ar trebui să-ţi ia mai mult de 5 minute. Strecoară totul într-un bol şi presează deasupra cremei folie de plastic,ca să nu facă o crustă. Pun-o la răcit timp de o oră şi jumătate.

Încinge cuptorul şi tapetează cu unt şi făină o formă pentru tarte. Cu ajutorul unui mixer,combină untul rămas cu zahărul până obţii un amestec pufos. După aceea,cerne deasupra făina rămasă,praful de copt,sarea şi mixează. Într-un vas separat,bate spumă ouăle şi adaugă-le în aluat,alături de migdalele măcinate.

Întinde aluatul în forma de tartă,înţeapă-l cu furculiţa din loc în loc,apoi pune deasupra 8 linguri de cremă de lămâie,lăsând o margine de aluat de circa 2 cm. Întinde bine crema,astfel încât să acoperi toată suprafaţa aluatului. Mai pune 3-4 linguri de crema în centru şi dă la frigider compoziţia rămasă. Dacă rămâne şi aluat,taie-l în fâşii pe care le întinzi deasupra tartei. Presară fulgii de migdale şi 1-2 linguri de zahăr.

Tarta trebuie coaptă aproximativ 40 de minute,până devine rumenă sau până când trece testul scobitorii înfipte în aluat şi iese curată. La final,las-o la răcit 10 minute,apoi scoate-o din formă şi răceşte-o complet înainte de porţionare. Se serveşte cu smântână şi lichior de migdale.