Tort cu cocos şi afine

1 82924 original jpg jpeg

Dificultate mare / Preparare 1 h 40ʹ / 1 TORT

Ai nevoie de

Pentru blat:200 g făină 1 plic praf de copt6 ouă200 g zahăr250 g smântână1 praf de sarePentru jeleul de afine150-200 g afine75 g zahăr1 plic tort-geleePentru crema de cocos400 ml lapte150 g zahăr 80 g nucă de cocos100 g ciocolată albă2 gălbenuşuri1 lingură cu amidon250 ml smânână pentru frişcă1 plic gelatinăPentru decorfulgi de cocos, după gust200 g afine1 plic tort-gelee

Pentru blat, baţi smântâna cu zahărul şi cu ouăle. Adaugi făina cernută cu sarea şi cu praful de copt şi mixezi la viteză mică. Răstorni aluatul într-o tavă tapetată  şi îl coci la 180 ̊ C circa 30 de minute, apoi îl laşi la răcorit.

Pentru jeleul de afine, prepari tort-gelee conform indicaţiilor de pe ambalaj. Amesteci afinele cu zahărul şi pui vasul pe foc să fiarbă până se înmoaie uşor fructele şi apoi adaugi tort-gelee cald. Laşi puţin la răcorit, apoi dai la rece să se întărească gelatina.

Pentru crema de cocos, pui la fiert laptele cu nuca de cocos până dă un clocot. Opreşti focul şi strecori nuca. Pui din nou laptele pe focul mic împreună cu ciocolata ruptă bucăţi până se topeşte, apoi dai deoparte.

Mixezi galbenuşurile cu zahărul până îşi dublează volumul. Adaugi amidonul şi continui să mixezi. În această compoziţie încorporezi amestecul cu ciocolată şi nucă de cocos şi aşezi pe focul mic, amestecând continuu, până se îngroaşă. Laşi crema la răcit.

Pui gelatina la hidratat cam 5 minute în 3 linguri de apă rece, apoi o topeşti pe baie de aburi. Încorporezi gelatina în crema de cocos răcită şi amesteci bine.

Baţi smântâna pentru frişcă şi o adaugi şi pe ea în crema de cocos. Împarţi crema în două, păstrând cât consideri pentru ornat.

Tai blatul în 3 pe orizontală cu un cuţit lung şi peste prima felie întinzi jeleul de afine, nivelezi şi aşezi a doua felie. Pui o parte din crema de cocos şi peste ea ultima felie de blat, apoi încă un strat de cremă. Îmbraci marginea tortului cu crema păstrată şi decorezi cu fulgi de cocos, după gust. Deasupra ornezi cu afine, peste  care torni tort-gelee preparat conform instrucţiunilor de pe ambalaj şi dai tortul la frigider până se întăreşte gelatina.