Tort de bezea, nuci şi cafea. Ponturi pentru un desert reuşit
Toate ingredientele clasice ale unei Pavlova delicioase sunt cuprinse în acest tort de bezea cu mai multe straturi. Este incredibil de ușor de făcut, chiar dacă cere puţină răbdare pentru etapa de coacere.

Tortul de bezea este unul dintre acele deserturi care este ușor în aparenţă, dar dificil dacă nu ţii cont de paşii necesari, pentru că blaturile se pot crăpa. Totuşi, crăparea blatului nu ar trebui să fie o problemă, deoarece umplutura poate acoperi sau umple aceste porţiuni crăpate, dacă ţii la aspectul final al preparatului. Potrivit Recipetineats, acestea sunt secretele acestui desert:
Foloseşte ouă proaspete şi reci, nu la temperatura camerei. Sparge ouăle cu grijă și lasă albușurile să alunece printre degete, pentru ca acestea să fie separate complet de gălbenuşuri. Chiar și un pic de gălbenuș poate împiedica formarea spumei. În acelaşi scop, curăţă bine bolurile şi telul pentru a îndepărta orice urmă de grăsime.
Preîncălzeşte cuptorul la o temperatură ridicată, apoi redu temperatura. Astfel, ai şanse mai mari să se formeze acea crustă de bezea crocantă.
Coace fiecare blat de bezea la o temperatură foarte scăzută pentru mai mult timp. Acest lucru va menține blatul frumos, deschis la culoare, dar nici nu va favoriza creşterea excesivă urmată de o lăsare bruscă.
Lasă blaturile în cuptor peste noapte pentru a se răci treptat, mai ales iarna sau în zilele cu umiditate crescută care duce la lăsarea bezelei.
Ingredinte pentru 8-10 porţii
5 albușuri
1 praf de sare
1 lingură zeamă de lămâie
200 g zahăr
2 linguri făină
Pentru umplutură:
250 g mascarpone
1 lingură zahăr pudră
1 lingură cafea instant
1 lingură apă fierbinte
cacao, pentru ornat
50 g nucă
Te-ar mai putea interesa: Bezele cu cremă de cacao. Cum le prepari?
Mod de preparare
Bați albușurile spumă cu sarea, apoi le amesteci cu zeama de lămâie, zahărul și făina. Cu ajutorul unui poș, formezi un cerc într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Folosești o jumătate din compoziție. Introduci blatul în cuptorul preîncălzit aproximativ 90 de minute. La final, îl lași la răcit în cuptor, fără să deschizi ușa.
După răcirea primei foi de bezea, desprinzi hârtia de copt cu grijă. Procedezi la fel cu restul de compoziție, pentru a obține a doua foaie.
Vezi şi: Tort de clătite cu cremă de brânză şi ciocolată
Pentru umplutură, baţi mascarpone cu zahărul pudră. Separat, combini apa şi cafeaua, apoi torni amestecul peste cremă şi omogenizezi.
Pe un platou, aşezi prima foaie de bezea, pe care o acoperi cu cremă şi presari nucă tocată grosier. Așezi a doua foaie de bezea peste care presari cacao. Ornezi cu sferturi de nucă.
FOTO: Shutterstock