Tort de frişcă

Ai nevoie de: 6 ouă, 8 linguri zahăr, 4 linguri apă, 6 linguri ulei, 8 linguri făină, 1 vârf cuţit praf de copt
Pentru umplutură
500 ml smântână pentru frişcă
250 g zahăr
1 plic întăritor pentru frişcă
250 g coacăze negre
fulgi de migdale,pentru decor
Pentru sirop
100 ml apă
2 linguri zahăr
1 linguriţă esenţă de rom
Pentru blat,separi ouăle şi baţi albuşurile spumă tare. Adaugi treptat zahărul,alternativ cu apa şi mixezi până se încorporează. Pui gălbenuşurile,unul câte unul,uleiul,iar la final încorporezi făina amestecată cu praful de copt,încorporând uşor cu o spatulă. Pui compoziţia într-o formă rotundă de tort şi o dai la cuptorul,bine încins,până trece testul scobitorii. După ce s-a răcorit puţin,scoţi blatul din tavă şi-l laşi la răcit.
Între timp,speli coacăzele şi le laşi la scurs. Baţi smântâna rece cu zahărul şi întăritorul de frişcă şi o dai la rece. Pui apa la fiert cu zahărul,amesteci şi ţii până când se topeşte. Amesteci laşi să scadă puţin,torni esenţa de rom şi dai deoparte. Ţii să se răcorească.
Tai blatul de tort în jumătate. Însiropezi prima felie,întinzi un strat de frişcă şi din loc în loc presari coazăze. Aşezi jumătatea rămasă de blat,o însiropezi,pui frişcă şi coacăze. Ornezi tortul cu frişcă şi coacăze,iar pe laterală şi pe deasupra presari fulgi de migdale. Dai tortul rece peste noapte.
1 tort
Preparare 90’
Dificultate medie