Tort diplomat pentru mese festive
Un tort răcoritor, cu blat de cacao şi cremă de iaurt cu caise, ideal pentru mesele de sărbătoare.
Ai nevoie de
Pentru blat
100 g unt
150 g făină
2 linguri cacao
2 ouă
150 g zahăr
125 ml lapte
½ plic praf de copt
1 praf de sare
Pentru cremă diplomat
500 ml iaurt gras500 ml frişcă
100 g zahăr pudră
2 plicuri gelatină incoloră
Pentru jeleu
600 g caise descojite
1 plic gelatină
150 g zahăr
ciocolată cu lapte, pentru decor
Cum se prepară
Pentru blat, pui pe foc untul, laptele,zahărul şi cacaua şi laşi să clocotească până când se omogenizează ingredientele. Dai deoparte şi laşi la răcorit, apoi adaugi gălbenuşurile şi făina cernută, amestecată cu praful de copt. Baţi albuşurile spumă tare cu puţină sare, apoi le amesteci cu mişcări de jos în sus cu celelalte ingrediente. Torni compoziţia într-o formă de tort cu hârtie de copt şi o ţii la foc mediu până când trece testul scobitorii. Scoţi blatul şi-l laşi la răcit.
Pentru crema diplomat, amesteci iaurtul cu zahărul pudră până când acesta din urmă se dizolvă. Încorporezi frişca bătută şi gelatina preparată conform instrucţiunilor de pe ambalaj.
Separat, pui într-o cratiţă zahărul şi caisele tăiate cubuleţe şi laşi pe foc, amestecând constant, până când capătă consistenţa unui gem. Laşi la răcorit, apoi amesteci cu gelatina preparată conform instrucţiunilor de pe ambalaj.
Pui jumătate din crema diplomat peste blat, gemul şi deasupra restul de cremă. Nivelezi şi dai la rece peste noapte. A doua zi, scoţi tortul din tavă şi-l decorezi cu ciocolată rasă.