Trataţii dulci pentru colindători. Pogăcele, pateuri şi rulouri
Urmează o perioadă în care colindătorii încep să vestească Naşterea Domnului. Pregăteşte-te cu pateuri cu mere, rulouri dulci, cu scorţişoară şi pogăcele cu gem! Dacă sunt şi calde îi vor încălzi pe copii! Sunt perfecte şi pentru dimineţile dintre sărbători, la un ceai fierbinte sau la o cafea!
Pogăcele cu gem
Ingrediente pentru 12 bucăţi
100 g unt
250 ml lapte
50 g zahăr
10 g drojdie uscată
565 g făină
1 lingură sare
2 ouă
100 g gem
1 gălbenuş
Pentru decor:
60 g zahăr
60 g apă
zahar granulat
Mod de preparare
Încălzeşti laptele și untul, apoi îl amesteci cu drojdia şi cu o lingură de zahăr. Laşi drojdia să se activeze aproximativ zece minute. Adaugi făina şi sarea.
Mixezi la viteză mică cu paletele de aluat până când se omogenizează toate ingredientele. Încorporezi ouăle. Treci mixerul la viteză medie şi pui zahărul. La final, acoperi aluatul şi-l laşi la crescut circa o oră la loc călduţ.
Îl împarţi în 12 bucăţi. Aplatizezi uşor fiecare bucată şi aşezi în mijloc o lingură de gem. Pliezi marginile şi formezi o bilă pe care o pui într-o tavă tapetată. Când umpli tava, o acoperi şi o laşi o jumătate de oră.
Ungi pogăcelele cu gălbenuş bătut cu apă şi introduci tava în cuptorul preîncălzit pentru 25-30 de minute.
La final, pui pe foc mic apa şi zahărul până ating punctul de fierbe. Însiropezi pogăcelele şi presari zahăr granulat.
Rulouri cu scorțișoară
Ingrediente pentru patru porţii
Pentru aluat:
350 g făină
50 g zahăr
180 ml lapte
50 g unt
2 ouă
10 g drojdie proaspătă
1 praf de sare
esență de vanilie, după gust
Pentru cremă:
50 g unt
70 g zahăr
15 g scorțișoară
Cum să faci rulouri cu scorţişoară
Dizolvi drojdia în puțin lapte cald, adaugi o lingură de făină, una de zahăr și omogenizezi. Lași maiaua să crească până își dublează volumul.
Topești untul și-l adaugi peste făina cernută, combinată cu sarea. Adaugi un ou, maiaua și începi să frămânți, adăugând treptat și laptele cald, în care ai dizolvat zahărul rămas și ai turnat esență de vanilie, după gust.
Frămânți până când aluatul nu se mai ține de degete, dar nu mai puțin de 10 minute. Îl acoperi și-l lași să crească, într-un loc cald, până își dublează volumul. Îl împarți în jumătate și întinzi două foi din el.
Pentru umplutură, combini zahărul cu scorțișoara. Întinzi peste prima foaie jumătate din cantitatea de unt, la temperatura camerei, apoi presari jumătate din cantitatea de zahăr aromat. Rulezi strâns și tai bucăți de aproximativ trei-patru cm. Repeți cu foaia rămasă, Așezi rulourile într-o tavă, tapetată, și le lași să crească un sfert de oră. Le ungi cu oul rămas bătut și le dai la cuptor, la 190 °C, o jumătate de oră, până se rumenesc. Le decorezi după imaginație.
Pateuri cu mere
Ingrediente pentru 12 porţii
500 g făină
1 vârf de cuţit sare
7 g drojdie uscată
3 plicuri zahăr vanilat
esenţă de vanilie, opţional
100 ml apă minerală
100 ml apă călduţă
Pentru umplutură:
6 mere
1 lingură zahăr
1 linguriţă scorţişoară
1 lingură pesmet, opţional
Mod de preparare
Combini făina cu sarea şi drojdia uscată. Înglobezi zahărul vanilat, esenţa de vanilie, după gust, apa minerală şi cea călduţă. Amesteci cu o lingură, apoi frămânţi aluatul câteva minute. Acoperi cu un prosop şi laşi aluatul o jumătate de oră la loc cald.
Cureţi merele, le îndepărtezi sâmburii şi le tai cubuleţe. Le pui puţin pe foc mic cu zahărul, scorţişoara şi pesmetul. Tapetezi o tavă şi deschizi cuptorul.
Iei câte puţin din aluat, întinzi în formă rotundă şi pui puţin din compoziţia de mere în mijloc şi închizi formând un semicerc. Rulezi marginile pentru a opri umplutura să iasă în timpul coacerii. Procedezi la fel cu aluatul rămas.
Aşezi pateurile într-o tavă tapetată şi le mai laşi puţin la crescut. Introduci tava în cuptor 30 de minute. Le scoţi pe un platou, apoi coci pateurile rămase.
FOTO: Shutterstock