Trebuie să pregăteşti asta în weekend: budincă cu varză nouă, carne şi caşcaval
Varza a fost cultivată pentru prima dată în urmă cu mai bine de 2.500 de ani, în Asia. Celţii au adus-o în Europa în jurul anului 600 î.H. Romanii şi grecii o considerau un adevărat medicament natural. Pentru exploratorii din Evul Mediu, care făceau călătorii lungi pe mare spre Australia şi America, varza a fost unul dintre cele mai bune alimente, precum şi un excelent remediu contra scorbutului. Ţinută în butoaie, varza murată era hrană de bază pentru marinari. A ajuns şi în America de Nord în anul 1536, cel care a introdus-o fiind navigatorul francez Jacques Cartier.
Ingrediente
1 varză nouă (1,5 kg)
300 g carne tocată de vită
2 linguri bulion
1 legătură mărar tocat
3 linguri pesmet
3 ouă
sare, după gust
piper, după gust
2 linguri ulei
100 g caşcaval ras
unt, pentru uns tava
Toci varza şi o opăreşti 5 minute în apă clocotită cu un praf de sare, apoi o laşi într-o sită, să se scurgă bine.
Căleşti carnea de vită în ulei, iar când e rumenită adaugi bulionul şi omogenizezi. Dai deoparte.
Baţi ouăle, le amesteci cu varza scursă, adaugi pesmetul şi mărarul. Condimentezi cu sare şi piper. Ungi o tavă cu unt şi aşezi un strat de varză, apoi carnea călită, apoi un strat de varză şi o dai la cuptor, la foc mediu, până se rumeneşte frumos budinca.
Presari caşcavalul ras şi o mai dai 10-15 minute la cuptor, să se gratineze. Decorezi cu verdeaţă proaspătă.
FOTO Shutterstock