VIDEO Secretele celui mai bun piure de cartofi din lume. Cheful a primit stele Michelin pentru acest preparat

5 shutterstock 320471360 jpg jpeg

Piureul de cartofi pare unul dintre cele mai banale preparate din lume. Însă un chef francez a reuşit să-l transforme într-o operă de artă, pentru care a primit stele Michelin. Cei care au gustat din piureul lui Joel Robuchon au spus că nu există cale de întoarce la ceea ce ştiau până atunci.

Joel Robuchon a fost numit „bucătarul secolului“ şi „geniu culinar“ şi a fost mentorul lui Gordon Ramsay. De-a lungul carierei, a primit nu mai puţin de 32 de stele Michelin, devenind astfel cheful francez cu cele mai multe stele. A creat preparate speciale precum plăcinta cu trufe sau crema de conopidă şi caviar, însă a rămas celebrul pentru piureul său de cartofi.

Joel Roubuchon folosea cantităţi fixe (proporţia de unt era foarte mare, dar, cu toate acestea, preparatul nu era deloc greu, ci extrem de savuros) şi avea o tehnică specială. Este unul dintre acele preparate care, deşi considerat garnitură, va fi vedeta mesei.

E mătăsos, bogat, cremos, aromat, plind de unt. Cu toate acestea, e aerat şi pufos, datorită tehnicii speciale de preparare. Este unul dintre acele preparate care, deşi considerat garnitură, va fi vedeta mesei. Da, se prepară din aceleaşi ingrediente pe care le ştim cu toţii: cartofi, unt, lapte, însă bucătarul francez l-a transformat total.

Iată de ce este nevoie pentru acest preparat.

Ingrediente

 • 1 kg cartofi galbeni (soiul Yukon - foto 3 galerie sau Ratte - foto 4 galerie)
 • 250 g unt rece, tăiat cubuleţe
 • 250 ml lapte
 • sare şi piper, după gust

Joël Robuchon a fost pionierul „noii bucătării/ nouvelle cuisine“ franceze şi a primit premiul pentru „bucătarul secolului“ din partea ghidului Gault et Millau. De-a lungul unei cariere de aproape 6 decenii a primit pentru restaurantele pe care le-a condus 32 de stele Michelin.

Şi-a făcut ucenicia de patiser în Relais din Poitiers, Chasseneuil-du-Poitou, alături de chef Robert Auton, apoi a descoperit şi a îmbunătăţit „nouvelle cuisine“ împreună cu Jean Delaveyne. La 28 de ani a devenit chef al hotelului Concorde Lafayette, iar doi ani mai târziu a fost numit „cel mai bun lucrător“ din Franţa.

Robuchon a fost şi mentorul bucătarului-star Ramsay Gordon şi avea să mărturisească în timpul vieţii că acesta a fost singurul om în care a aruncat o farfurie. „Îmi amintesc că era o farfurie cu ravioli. Nu o preparase corespunzător, i-am spus şi a reacţionat într-o manieră foarte arogantă. Deşi este foarte talentat, atitudinea lui a fost întotdeauna dificilă. La sfârşitul fiecărui service, obişnuia să-şi arunce tigaia pe aragaz şi ameninţa că demisionează reprosându-mi că sunt prea pretenţios. În una dintre aceste ocazii, m-am enervat atât de tare încât am aruncat cu farfuria în el“, povestea acesta într-un interviu.

Joel Robuchon a încetat din viaţî în 2018, la 73 de ani, răpus de cancer la pancreas.

FOTO ShutterstockRecente

ok baie amenajata cu cada jpg
ten frumos foto  Shutterstock jpg
cremă de plajă foto  Shutterstock jpg
Prajitura cu zmeura, caramel si migdale Sursa foto shutterstock 222868774 jpg
Aurul verde contine colagen si previne caderea parului Sursa foto shutterstock 156425315 jpg
Ghid de calatorie cu copiii Sursa foto shutterstock 622990619 jpg
Painici cu usturoi Sursa foto shutterstock 85029145 jpg
carente jpg
Alimente inghetate jpg
clickpentrufemei (1) jpg
Tarta de vara Sursa foto shutterstock 2021914094 jpg
stres jpg
constipație jpg
Alimentele ultraprocesate jpg
Floarea de hartie este si remediu naturist Sursa foto Pixabay jpg
Legume cu usturoi Sursa foto shutterstock 1790228171 jpg
căldură foto  Shutterstock jpg
dulap cu haine jpg
Curățenia și ordinea de acasă nu au fost niciodată atât de simple jpg
Vrei sà scapi de mirosurile neplÃcute din bucÃtÃrie ta când gÃtesti Iatà câteva trucuri care te pot ajuta în acest sens (1) jpg