5 oraşe de străbătut pe bicicletă

2 orase pe biciclete jpg jpeg

Îţi doreşti să trăieşti într-un oraş cu parcuri curate, nivel scăzut de poluare şi infrastructură ce sprijină activitatea fizică? Avântă-te, pentru început, într-o călătorie imaginară cu bicicleta printr-un labirint de străduţe lungi, animate şi pavate cu piatră care, pe alocuri întortocheate, te fac să le străbaţi, iar şi iar!

Amsterdam – mai multe biciclete decât locuitori

Canalele navigabile care traversează oraşul, renumitele muzee, dar şi morile de vânt fac din capitala Olandei, Amsterdam, o destinaţie de vis. Cu o arhitectură vie şi colorată, metropola olandeză este un oraş verde, cu mai multe biciclete decât locuitori, adică aproximativ 1.000.000 de biciclete şi doar 800.000 de locuitori. Astfel, cei care doresc să descopere arhitectura specifică a Amsterdamului, în doar patru ore de pedalat uşor, pot parcurge Ruta 10, întinsă pe 42 de km. În capitala Olandei, găseşti peste 400 de rute dedicate bicicliştilor, iar 40% din transport se realizează pe două roţi. Deşi străzile sunt înguste, este plăcut să pedalezi pe aici.

Oslo, capitala fără parcări

În ciuda temperaturilor destul de scăzute pe aproape tot parcursul anului, Oslo este un oraş cochet şi prietenos . Clădirile şi infrastructura reprezintă mai puţin de o cincime din teritoriul acestui oraş, restul suprafeţei fiind ocupată de păduri, de lacuri şi de insule. Autorităţile locale se implică activ în ecologizarea oraşului şi intenţionează să interzică circulaţia maşinilor în centrul capitalei. O asemenea măsură va fi aplicată chiar şi celor care folosesc automobile electrice. Astfel, centrul oraşului se va transforma într-un loc fără parcări. În schimb, există intenţia de a construi aproximativ 60 km de piste pentru biciclişti.

Copenhaga – biciclete cu ecran tactil

Considerată una dintre cele mai frumoase şi curate destinaţii din lume, Copenhaga este oraşul cu mai multe biciclete decât maşini. Cu străzile pietruite şi cu o arhitectură modernă, în capitala Danemarcei este încurajat mersul pe jos sau pe două roţi, pistele de biciclete întinzându-se pe aproximativ 390 de km. Astfel, mai mult de 50 % din locuitori merg cu bicicleta la serviciu. Cei care nu au bicicletă, pot face rost de una făcând rezervare cu ajutorul smartphonului – dispun de un ecran tactil şi de navigare prin GPS.

Helsinki – piste de 700 km

E o plăcere să te plimbi prin Helsinki cu bicicleta. Peisajul urban al capitalei finlandeze este dominat de clădiri înalte şi de străzi animate, pe care le poţi traversa cu uşurinţă folosind transportul pe două roţi. De altfel, în capitala Finlandei, numărul de autovehicule raportate la numărul de locuitori este foarte mic, deoarece majoritatea persoanelor circulă cu bicicleta. Lungimea totală a pistelor este de 700 km. Finlandezii dau la pedale indiferent de vârsta sau de statutul social, chiar şi pe ploaie sau pe zăpadă.

Bordeaux – reţea de 1.545  biciclete

Aflat în sud-vestul Franţei, Bordeaux a devenit din ce în ce mai popular printre iubitorii de ciclism. Acest oraş pitoresc dispune de o reţea de 1.545 de biciclete, care pot fi închiriate din staţiile a 139 de andocare. Pentru închirierea unei biciclete trebuie să scoţi din buzunar câţiva euro pe săptămână.

Sursa imagine: france3-regions.francetvinfo.fr