Berea, o istorie la halbă

1 70204 original jpg jpeg

Prima bere au băut-o sumerienii, locuitorii Mesopotamiei, în urmă cu aproximativ 6000 de ani. Acum ocupă locul al treilea în rândul celor mai consumate băuturi din întreaga lume, după apă şi ceai.

Legenda spune că oamenii au luat reţeta berii de la Ninkasi,pe care sumerienii o considerau zeiţa acestei băuturi gustoase. Însă cel mai probabil berea a fost descoperită întâmplător,după ce o bucată de pâine s-a udat,apoi a fermentat. Primele dovezi ale existenţei berii,nişte vase de lut,au fost descoperite de arheologi la sfârşitul secolului trecut în localitatea Tepe,situată pe actualul teritoriu al Iranului. Arheologii au găsit urme de bere pe pereţii interiori ai vaselor,care datează din jurul anului 3.500 î.Hr.

Egiptencele,printre cei mai buni berari

Berea a fost o băutură nu doar pe placul sumerienilor,ci şi a locuitorilor Egiptului Antic. Vâzând popularitatea acesteia,Regina Cleopatra chiar a introdus o taxă pe bere. Aici,rolul fabricării berii revenea femeilor. Tot ele se îndeletniceau cu obţinerea licorii şi în unele părţi ale Europei,în timpul Evului Mediu. De gustul băuturii fermentate din hamei şi orz au dat şi locuitorii Imperiului Roman,dar acolo era considerată mai mult o băutură pentru cei săraci. Nici grecii nu i-au apreciat gustul,ci mai mult proprietăţile medicinale,căci o utilizau la tratarea unor boli.

Nemţii au făcut o lege a licorii

Popoarele germanice au fost însă cele care au apreciat-o mai mult decât oricare altele,astfel încât berea a căpătat un loc de cinste şi a devenit băutură naţională.  Se pare că primele butoaie cu bere au fost produse de nemţi în jurul anului 1200,iar în 1516 Ducele Wilhem al I –lea de Bavaria a introdus legea purităţii berii,potrivit căreia în compoziţia licorii trebuia să intre doar apă,orz şi hamei. Germanii produceau diferite sortimente,în funcţie de lemnul din care era confecţionat butoiul în care era pusă la fermentat. În prezent,în Germania există peste 5.000 de sortimente de bere şi aproximativ 1500 de berării.

Alocaţiile pentru elevi se plăteau în…sticle cu bere

Nici englezii nu lipesc de pe lista popoarelor care adoră berea. A fost băutura specifică în Evul Mediu,iar la sfârşitul secolului al XVII-lea,elevii de la unele şcoli primeau două sticle de bere pe zi,pe post de alocaţie. Asta pentru că era mult mai sigură pentru sănătate decât apa potabilă. Mai mult,în acea peroadă,în Anglia nu era interzis consumul berii la locul de muncă.

Licoarea de la mănăstire

Cu mult timp în urmă,cea mai bună bere se găsea la mănăstirile de călugări din nordul Europei. Fiecare lăcaş de cult avea reţeta proprie. Călugării vremii o considerau ideală,mai ales că putea fi consumată şi în perioadele de post. Chiar şi în prezent,berea se mai fabrică la mănăstire,după reţetele vechi. Se întâmplă în Belgia,în Westveleteren,unde călugării de la abaţia Saint Sixtus produc unul dintre cele mai apreciate sortimente de bere de pe întreg mapamondul. Cele trei feluri de bere sunt produse în cantitate limitată.

Ştiai că…

…în Australia se află singurul lac de pe planetă a cărui culoare este roz? Se numeşte Hillier şi are 600 de metri pătraţi.

…prima operaţie de mărire a sânilor a avut loc în Franţa,la sfârşitul secolului al XIX-lea?

…tigrul siberian este cea mai mare felină din lume?



Recente