Berlin, oraşul cu tei

1 57191 original jpg jpeg

Chiar dacă este sfârşit de noiembrie, farmecul teilor din Berlin nu s-a risipit. Oriunde te afli, peisajul urban este impregnat de galbenul lor auriu, ca o emblemă cromatică.

Chiar cu câteva minute înainte de aterizare,dacă ai noroc de o zi senină de toamnă,afli că Berlinul,oricât de necunoscut ţi-ar fi,îşi trăieşte anotimpurile ­într-un mod aparte.

Acum,la sfârşit de noiembrie,tonurile calde ale anotimpului înmoaie liniile minimaliste ale arhitecturii tradiţionale. Lucrul acesta îl verifici repede,cum începi să cutreieri oraşul.Primele impresii

Călătorul est-european vine la Berlin cu prejudecata că pune piciorul într-un oraş prea riguros ca să te lase să-i guşti farmecul.

Nimic mai fals! O mică plimbare pe Unter der linden,măreţul bulevard străjuit de tei,te obligă să te răzgândeşti rapid.

La fel,câţiva paşi în jurul Insulei Muzeelor,înconjurată de cochetele canale ale râului Spree şi dominată de Berliner Dom,catedrala protestantă în stil baroc,pe care împăratul Wilhelm al II-lea a ridicat-o ca rivală a Bazilicii San Pietro,din Roma.

Turistul măsoară altfel pulsul locurilor. Aglomeraţia îi spune unde bate inima oraşului şi cât de tare. Privit aşa,Berlinul are mai multe inimi,care intră-n rol alternativ.

Poarta Brandenburg este una dintre ele:mereu asediată de tineri,dar şi de toţi cei care vor să o vadă. Sony Center preia fluxul sangvin al capitalei germane în timpul Festivalului de film „Ursul de aur”.

Opera,teatrele dau viaţă serilor,ca şi restaurantele,cluburile,magazinele. Dimineaţa,prin venele oraşului curg oamenii,maşinile,miile de biciclete.

Berliner Dom,cea mai mare catedrală protestantă

c2d6cc148b4547d5ac9ac9a58eb06d74 jpg jpeg

Dacă vrei să vizitezi Berlinul,poţi să pleci la drum cu orice prejudecată. Cursele German Wings te lasă să le iei la bord. Ţi se iartă,mai ales că le vei pierde în câteva ore.

Zgârie-nori berlinezi

328f21384563823067e85e73f69e2fd7 jpg jpeg

Inspiraţia berlinezilor te va fascina,de la hotelurile „cu temă”,cum este Holly­wood Media,care te trimite direct în lumea filmului,la beră­riile cu parfumul lor de Oktober Fest perpetuu. Dacă vrei o idee pentru Sărbători,iată una de care nu vei fi dezamăgită.

Muzeul Pergamont

7b3b28b0ac22ec8ec64976680321d60f jpg jpeg

Istoria

Berlinul este o lecţie de istorie greu de uitat,de la rănile cicatrizate şi necicatrizate ale celui de-al Doilea Război Mondial,până la vechile mărturii ale îndelungatei sale vieţi.

Universitatea Humboldt

ee9a2d93e5082c526007a3ab0009adab jpg jpeg

Urmele zidului care a sfâşiat oraşul timp de cinci decenii stau mărturie,ca şi memorialul evreiesc. Dar peste toate acestea,toamna şi-a risipit frunzele aurii,ca o undă de împăcare.

Şi nu ­numai ea. În vechiul Berlin de est,Trabi world priveşte istoria cu un zâmbet de... trabantist nostalgic.