Bucureştiul are copaci de aceeaşi vârstă cu el. Povestea celui mai bătrân pom din Capitală

1 71119 original jpg jpeg

Pe malul Dâmboviţei şi în curtea bisericii de pe strada Batiştei din Capitală se găsesc doi arbori de peste 550 de ani. Chiar dacă reprezentanţii Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii spun că aceştia ar putea fi puncte de atracţie pentru turişti, speciile nu au niciun indicator care să le precizeze calităţile, vechimea şi originea.

Unii copacii din Capitală au fost plantaţi în urmă cu foarte mulţi ani,odată cu construirea unor cartiere,iar unii au aproape aceeaşi vârstă cu oraşul. În curtea Bisericii Batiştei,la numărul 21,se află un dud gros de aproape cinci metri. Potrivit unui reprezentanţilor Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii,acesta are peste 550 de ani. Un alt copac bătrân se află pe malul Dâmboviţei,lângă Podul Cotroceni. Acesta este un platan cu un trunchi gros de peste şase metri. „Au fost inventariaţi 22 de arbori centenari. Problema este că o parte au scorburi foarte mari. Este necesară plombarea acestora,însă cei din primărie vor să taie dudul de pe Batiştei“,spune un membru al Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii.

Legenda dudului de pe Batiştei

Cei 22 de arbori vechi de peste un secol au fost declaraţi monumente de către reprezentanţii Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii. O parte au fost plantaţi cu sute de ani în urmă pe strada Berzei,la Polizu şi în Parcul Gării. Sunt foarte bătrâni,iar pentru unii dintre ei există şi dovada. Pe Biserica Batiştei se află o inscripţie cu o legendă de pe vremea domnitorului Constantin Brâncoveanu. Conform legendei,Batiştei era o mahala locuită de mici meseriaşi,cojocari şi măcelari. În acele vremuri,deseori se întâmpla ca biserica din lemn şi cartierul să ardă. Cel care rămânea neatins era însă dudul,spre bucuria copiilor care se căţărau în el,spune legenda. Potrivit poveştii,domnitorul Constantin Brâncoveanu,care nu lăsa copiii să se urce în dud,a prins odată un puşti asupra faptului şi l-a certat. Atunci,copilul a replicat:„Lasă,Măria Ta! Dudul nostru este voinic! N-o să trăieşti nici tu,Măria Ta,cât o să trăiască el!“.Recente

rochii elegante jpg
Regina Victoria – secvențe jpeg
menopauza jpg
Tort cu mousse de capsuni  Sursa foto shutterstock 1438016888 jpg
pierderi de memorie jpg
Ce se intampla daca mananci oua in fiecare zi  Sursa foto shutterstock 714691903 jpg
Musaca greceasca  Sursa foto shutterstock 271634957 jpg
featured image (1) (1) (1) jpg
dormitor, usa deschisa jpg
femeie zambeste jpg
cum alegi parfumul pentru partenerul tau  1068861017 jpg
Cobbler cu capsuni  sursa foto shutterstock 1762492469 jpg
Exercitii subtierea taliei  Sursa foto shutterstock 2165962403 jpg
obezitate jpg
femeie care se tunde  sursa   Shutterstock jpg
Intepatura de albine  jpg
azil de batrani png
apa termala femeie zambind jpg
Cartofi noi cu pui la cuptor  Sursa foto shutterstock 1068893642 jpg
freepik com 2 jpg