Bucureştiul are copaci de aceeaşi vârstă cu el. Povestea celui mai bătrân pom din Capitală

1 71119 original jpg jpeg

Pe malul Dâmboviţei şi în curtea bisericii de pe strada Batiştei din Capitală se găsesc doi arbori de peste 550 de ani. Chiar dacă reprezentanţii Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii spun că aceştia ar putea fi puncte de atracţie pentru turişti, speciile nu au niciun indicator care să le precizeze calităţile, vechimea şi originea.

Unii copacii din Capitală au fost plantaţi în urmă cu foarte mulţi ani,odată cu construirea unor cartiere,iar unii au aproape aceeaşi vârstă cu oraşul. În curtea Bisericii Batiştei,la numărul 21,se află un dud gros de aproape cinci metri. Potrivit unui reprezentanţilor Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii,acesta are peste 550 de ani. Un alt copac bătrân se află pe malul Dâmboviţei,lângă Podul Cotroceni. Acesta este un platan cu un trunchi gros de peste şase metri. „Au fost inventariaţi 22 de arbori centenari. Problema este că o parte au scorburi foarte mari. Este necesară plombarea acestora,însă cei din primărie vor să taie dudul de pe Batiştei“,spune un membru al Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii.

Legenda dudului de pe Batiştei

Cei 22 de arbori vechi de peste un secol au fost declaraţi monumente de către reprezentanţii Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii. O parte au fost plantaţi cu sute de ani în urmă pe strada Berzei,la Polizu şi în Parcul Gării. Sunt foarte bătrâni,iar pentru unii dintre ei există şi dovada. Pe Biserica Batiştei se află o inscripţie cu o legendă de pe vremea domnitorului Constantin Brâncoveanu. Conform legendei,Batiştei era o mahala locuită de mici meseriaşi,cojocari şi măcelari. În acele vremuri,deseori se întâmpla ca biserica din lemn şi cartierul să ardă. Cel care rămânea neatins era însă dudul,spre bucuria copiilor care se căţărau în el,spune legenda. Potrivit poveştii,domnitorul Constantin Brâncoveanu,care nu lăsa copiii să se urce în dud,a prins odată un puşti asupra faptului şi l-a certat. Atunci,copilul a replicat:„Lasă,Măria Ta! Dudul nostru este voinic! N-o să trăieşti nici tu,Măria Ta,cât o să trăiască el!“.



Recente

Cozonac impletit  Sursa foto shutterstock 266611979 jpg
Minitarte aperitiv  Sursa foto shutterstock 43811440 jpg
Cum poți realiza bijuterii handmade unice jpg
Pulpa de miel in foitaj  Sursa foto shutterstock 1661084821 jpg
Insecte in baie  jpg
femeie care mănâncă salată  foto   Shutterstock jpg
Oua umplute  Sursa foto shutterstock 1936397476 jpg
pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg
sRGB 24 SU1 PR LINEN LDIV 01 6246 online jpg
Cum poți compune o ținută rock, dar extrem de feminină jpg
torturi jpg
shutterstock 239166247 jpg
Cheesecake cu visine  Sursa foto shutterstock 257497624 jpg
menstruatie jpg
mătuşă jpg
medic  foto   Shutterstock jpg
Paste cu sos pesto  Sursa foto shutterstock 156789950 jpg