Cea mai nouă insulă din lume. Unde se află VIDEO

1 84959 original jpg png

Cercetători de la NASA şi alte organizaţii au debarcat pe cea mai nouă insulă din lume, apărută în Pacific, lângă Tonga, în urmă cu doar trei ani. Insule noi apar destul de frecvent, dar majoritatea dispar după câteva luni. Doar trei au rămas perioade mai lungi, în ultimii 150 de ani.

Cea mai nouă insulă din lume VIDEO

Insula, de natură vulcanică, este acoperită cu un mâl misterios, de culoare deschisă. Deşi are doar trei ani, la suprafaţa sa creşte vegetaţie, iar specii de păsări trăiesc acolo. Aceste animale au adus şi seminţele plantelor care cresc în mâl.

image
image

Cercetătorii doresc să afle mai multe informaţii despre modul în care aceste noi suprafeţe de uscat se formează. Despre acest subiect se cunosc, deocamdată, puţine lucruri.

Pe insula din Pacific, care deocamdată nu are un nume, a fost descoperit un cuib de strigă, o pasăre nocturnă de pradă, dar şi sute de cuiburi de Onychoprion fuscatus, pasăre înrudită cu rândunicile de mare.

image
image

Chiar dacă nu i-au ales un nume, cercetătorii au ales să o boteze, momentan, după numele insulelor din zonă. Combinate, acestea dau numele greu de pronunţat Hunga Tonga-Hunga Ha’apai.

image

Oamenii de ştiinţă vor face o hartă 3D detaliată a suprafeţei. O echipă de cercetători se va întoarce anul viitor pentru a culege şi mai multe informaţii.

FOTO: Dan Slayback / NASA

Sursa