Cele mai frumoase biblioteci din lume

1 62190 original jpg jpeg

Bibliotecile sunt o sursă inepuizabilă de cunoştinţe, datorită milioanelor de volume pe care le adăpostesc. Însă sunt şi adevărate bijuterii arhitecturale, care încântă ochii oricărui vizitator.

Mirosul de cărţi vechi,liniştea,dar şi arhitectura impresionantă fac din aceste biblioteci un paradis al iubitorilor de lectură,dar şi locuri pe care ţi-ai dori să le vizitezi,măcar cu ochii minţii. Printre cele mai frumoase biblioteci din lume se numără şi una din România.Biblioteca Universităţii Gheorghe Asachi din Iaşi

Ţara noastră se poate mândri cu o bibliotecă de colecţie:Biblioteca Universităţii Tehnicedin Iaşi.  Este cea mai frumoasă din lume,consideră vizitatorii unei platforme online,boredpanda.com,  care au realizat un top al primelor 25 cele mai frumoase locuri de lectură de pe Glob. Superba bibliotecă a fost construită la sfârşitul secolului al XIX-lea,fiind creaţia unui priceput arhitect elveţian,Louis Blanc. Decorul este impresionant,oferind o atmosferă perfectă pentru a citi în linişte. Biblioteca,care adăposteşte aproximativ un million de volume,este deschisă de luni până vineri,între orele 8:00 şi 14:00.

156d67354478cb48d6b8c8a2e8ef3e4e jpg jpeg

Lectura este mult mai plăcută şi dacă ai norocul să te afli în interiorul Bibliotecii Admont,din Austria. Este situată în interiorul abaţiei cu acelaşi nume,având o frumuseţe care cu greu poate fi egalată. Se deosebeşte prin pereţii de un alb imaculat,„brodaţi“ cu motive din aur.

Sala bibliotecii a fost amenajată în anul 1776 şi se întinde pe o lungime de 70 de metri,fapt care îi conferă titlul de cea mai mare bibliotecă a unei mănăstiri din lume. Tavanul este alcătuit din şapte cupole,iar lumina pătrunde în interior prin nu mai puţin de 48 de ferestre. Aici se găsesc peste 200.000 de volume.

70efbc6794c0662304f6a56f03106fd7 jpg jpeg

O altă bibliotecă spectaculoasă este Sainte Geneviève,din Paris. Instituţia îşi are sediul într-o clădire construită în anul 1851,fiind o adevărată splendoare a arhitecturii. Conţine peste două milioane de volume,dar şi o colecţie impresionantă de manuscrise care au aparţinut abaţiei SainteGeneviève. Ferestrele imense ale sălii de lectură lasă lumina să pătrundă larg,dându-i un aspect călduros. Biblioteca este susţinută  de 28 de coloane din fier,care îi dau un aspect unic. O dantelărie din fier poate fi observată şi pe tavanul clădirii.

432a3742d4e40e9d377a8566e1517644 jpg jpeg

Nu doar plajele sunt superbe în Rio de Janeiro,ci şi bibliotecile. Drept dovadă stă Biblioteca Regală Portugheză din Rio de Janeiro,Brazilia. Este o adevărată bijuterie arhitecturală,construită în stil gotic,între anii 1880 şi 1887. În mijlocul sălii de lectură domneşte un candelabru impresionant. Pe rafturile din lemn ale bibliotecii stau peste 350.000 de volume din secolele XVI,XVII şi XVIII. Instituţia mai adăposteşte şi o colecţie impresionantă de monede şi de picturi.

d5376ef340beb43e7653a82ace11d267 jpg jpeg

Peste şase milioane de cărţi adăposteşte o altă sală de lectură celebră prin frumuseţea ei,Biblioteca Naţională a Cehiei. Multe dintre volume sunt documente vechi,extrem de valoroase,din ţări precum India,Iran şi Turcia. Sediul este într-o clădire de o frumuseţe răpitoare,din Praga construită în stil baroc,care poartă numele de Clementinum.

Holul central al bibliotecii uimeşte prin eleganţă,fiind decorat cu picturi şi obiecte de mobilier suflate în aur. Clădirea a fost ridicată în perioada medievală,fiind iniţial o mănăstire a călugărilor dominicani. În 1662 a devenit sediul bibliotecii.

...în Bucureşti s-a deschis o librărie care are nu mai puţin de şase etaje,Librăria Cărtureşti Carusel,care concurează cu cele mai frumoase biblioteci din lume? Aceasta este situată într-o clădire monument-istoric,oferind publicului peste 10.000 de volume.