Cele mai frumoase biserici fortificate din Transilvania

1 74696 original jpg jpeg

Bisericile fortificate din Ardeal, ridicate nu de nobili, ci de sătenii saşi sau secui, nu erau doar loc de-nchinăciune, ci aveau şi rol de apărare a comunităţii. Dintre 7 lăcaşuri care au fost incluse în patrimoniul UNESCO, iată câteva, reprezentative pentru aceste construcţii unice în Europa.

Într-un peisaj idilic – păşuni verzi,dealuri domoale – satele săseşti din sudul Transilvaniei,fiecare dotată cu un lăcaş de cult înconjurat de ziduri groase,par desprinse dintr-un basm vechi.

Astăzi,câteva zeci de biserici mai stau în picioare,iar 7 dintre ele,cele mai frumoase şi mai bine conservate,atrag vizitatori din întraga lume. Începând cu secolul al XIII-lea,pentru a rezista atacurilor turceşti şi tătare,saşii şi-au transformat locurile de rugăciune în mini-cetăţi,fie întărindu-le cu elemente defensive,fie ridicând în jurul lor două,ba chiar trei rânduri de ziduri masive. În incinta astfel protejată,dotată cu toate cele de trebuinţă – cămări cu provizii,grajduri,şcoală,cuptor de pâine,fântână,chiar şi primărie-  întreaga suflare a satului putea să reziste unui asediu,săptămâni sau chiar luni.

Viscri:muzeul vecinătăţilor

Biserica din Viscri (Deutschweisskirch),cu turnuri,bastioane şi două ziduri de apărare,atrage anual o mulţime de turişti – poate şi datorită faptului că satul este locul preferat de relaxare al Prinţului Charles. Cele mai vechi pietre de mormânt sunt din anul 1.100,semn că ridicarea construcţiei a început în acea perioadă. Caroline Fernolend,o localnică entuziastă,ajutată de fundaţia Mihai Eminescu Trust,s-a implicat activ în restaurarea lăcaşului. Un muzeu cu lăzi pictate de zestre,costume populare,şi obiecte care au aparţinut „vecinătăţilor“ a fost înfiinţat în bastionul de lângă intrare. Vecinătăţile,trebuie spus,erau forme de organizare săseşti,între familiile care locuiau pe aceeaşi stradă sau de pe străzi alăturate. Fiecare sat avea de la 4 până la 13 vecinătăţi,care se ajutau reciproc şi îngrijeau de străzi,fântâni,podeţe. În interiorul bisericii,impresionează simplitatea şi fineţea decorului:orga veche,picturile florale discrete,bănci cu lemnul lustruit de ani. Doritorii se pot urca într-unul din turnuri pentru a se bucura de o vedere panoramică asupra localităţii.

18d32e7056d4c6db5435c0550521d866 jpg jpeg

Biertan:carcera cuplurilor certate

Fostă reşedinţă episcopală săsească vreme de aproape trei sute de ani,localitatea s-a dezvoltat în jurul bisericii Sfânta Maria. Biertan (Birthälm) îşi păstrează şi astăzi arhitectura tradiţională,cu şirurile de case dispuse în jurul dealului pe care se înalţă lăcaşul fortificat. Acesta e apărat de şase turnuri şi trei bastioane. În vremuri de restrişte,clopotele din Turnul cu ceas dădeau alarma,iar oamenii şi animale se refugiau între cele trei rânduri de ziduri masive,înalte de 8 metri. Reprezentanţii breslelor luau poziţii de apărare în turnurile care le erau alocate:Turnul ţesătorilor,al slăninii,al catolicilor,al porţii... În bastionul estic se afla carcera,unde erau închise cuplurile care se certaseră. Soţii erau nevoiţi să împartă o singură farfurie,o singură lingură şi un singur pat-şi dacă nici după asta nu se împăcau,se pronunţa divorţul. Însă rata despărţilor a fost extrem de mică în localitate...

d0ac16132b3b87ab0ef03907236d574f jpg jpeg

Prejmer:ziduri cât un bloc cu 4 etaje

Ridicată în secolul al XIII-lea de cavalerii teutoni,biserica fortificată din Prejmer (Tartlau) este ce mai bine păstrat lăcaş medieval din estul Europei. Era apărată de bastioane,poduri mobile şi de aşa-numita orgă a morţii. Aceasta era un dispozitiv care putea declanşa simultan mai multe archebuze – străbunicile puştilor de azi. Fortificaţia realizată de saşii din zonă a fost deosebit de eficientă:a rezistat în faţa a numai puţin de 50 de asalturi păgâne. Cele două rânduri de ziduri masive pot fi admirate şi azi:sunt înalte cât un bloc de 4 etaje şi au o grosime de 4 metri! Drumul străjerilor urmăreşte culmea zidului – de acolo se dădea alarma în caz de atac. Pentru aprovizionarea populaţiei,se folosea un pasaj subteran.

765730738c34b6c8c3580552941f2d10 jpg jpeg

Şapte biserici fortificate,din care şase săseşti şi una secuiască,au fost incluse pe lista UNESCO a patrimoniului cultural mondial:cele din Biertan (Birthälm),Câlnic (Kelling),Dârjiu (Székelyderzs),Prejmer (Tartlau),Saschiz (Keisd),Valea Viilor (Wurmloch),Viscri (Deutschweisskirch).

Ştiai că...

... în Biertan,uşa sacristiei e dotată cu o operă ingenioasă de mecanică? Încăperea anexă a bisericii,unde se păstrează obiectele de cult,e dotată cu o uşă de secol al XVI-lea care are un spectaculos sistem de blocare,alcătuit din 19 încuietori complicate.

... deseori se poate vedea,pe uşa bisericilor săseşti,primul vers dintr-un faimos imn al lui Luther? Inscripţia „Ein’ feste Burg ist unser Gott“ (O cetate puternică este Dumnezeul nostru) este fie pictată,fie sculptată. În secolul al XVI-lea,saşii au devenit luterani şi se aflau în prima linie de apărare a creştinătăţii occidentale împotriva atacurilor păgâne.

... cetatea ţărănească din Biertan avea legături cu exteriorul prin 3 tuneluri? Cel puţin,aşa soune legenda. Unul era destinat transportului celor decedaţi la cimitir,al doilea pentru infiltrarea localnicilor în armata duşmană iar al treilea pentru aducerea hranei.

Bine de ştiut!

Conform istoricilor,în Ardeal există mai multe tipuri de edificii fortificate:

-Bisericile fortificate propriu-zise:lăcaşurile de cult au în componenţă elemente defensive,precum turnuri de clopotniţă transformate în donjon.

-Biserici cu ziduri de incintă fortificate:lăcaşurile sunt înconjurate de ziduri de apărare.

-Biserici cu elemente defensive mixte:şi lăcaşul are elemente constructive cu rol de apărare,dar e dotat şi cu ziduri de protecţie.



Recente

Insecte in baie  jpg
femeie care mănâncă salată  foto   Shutterstock jpg
Oua umplute  Sursa foto shutterstock 1936397476 jpg
pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg
sRGB 24 SU1 PR LINEN LDIV 01 6246 online jpg
Cum poți compune o ținută rock, dar extrem de feminină jpg
torturi jpg
shutterstock 239166247 jpg
Cheesecake cu visine  Sursa foto shutterstock 257497624 jpg
menstruatie jpg
mătuşă jpg
medic  foto   Shutterstock jpg
Paste cu sos pesto  Sursa foto shutterstock 156789950 jpg
Cum se curăță ecranul televizorului jpg
nuntă  foto   Shutterstock jpg
Cum alegi oja semipermanentă potrivită și cum se întreține corect jpg
Cum stii daca te ingrasi din cauza tiroidei  Sursa foto shutterstock 332045699 jpg