Cele mai frumoase locuri din Delta Dunarii

1 62635 original jpg jpeg

Delta Dunării este inclusă în patrimoniul UNESCO, fiind unica deltă din lume declarată rezervaţie a biosferei. Este paradisul păsărilor migratoare şi uimeşte turiştii cu perisajele sale mirifice.

Delta reprezintă o reţea complicată de canale,lacuri şi petice de pământ,uneori adevărate insule plutitoare din stuf,toate împărţite de 3 braţe mari ale Dunării. E suficientă o minivacanţă,ca să descoperi o bună parte din minunăţiile acestei zone unice.

Cele mai frumoase locuri din Delta Dunării:Braţul Chilia-Lacu Roşca şi pelicani

Poţi pleca cu vaporul din Tulcea,pe traseul Tulcea-Chilia Veche-Periprava,cu escale în Ceatalchioi,Plaur,Pardina,Tatanir. În Chilia Veche,merită adăstat mai mult,pentru că e o fostă colonie grecească,căreia anticii îi ziceau Achillea. A fost port la Marea Neagră cu secole în urmă,dar aluviunile aduse de Dunăre au „împins” localitatea mai departe,spre continent. Mai trebuie să ştii că în zona Lacului Roşca,o zonă strict protejată între Chilia Veche şi Periprava,este locul unde poate fi admirată cea mai mare colonie de pelicani din Europa. Mai departe,la sud de Periprava,intri în Pădurea Letea,cu copaci vechi de peste 500 de ani,unde galopează liber caii sălbăticiţi ai localnicilor.

Cele mai frumoase locuri din Delta Dunării:Braţul Sulina – lebede şi stuf

Traseul cu vaporul porneşte din Tulcea,cu oprire în Partizani,Maliuc,Crişan şi în oraşul Sulina. În Maliuc,poţi vizita Lacul Furtuna,cu perechile sale de lebede şi cârdurile de raţe sălbatice. În Crişan,admiri casele pescăreşti acoperite cu stuf dar şi noile unităţi de cazare,unde poţi poposi mai mult. Aici,poţi închiria o lotcă sau o barcă,ca să explorezi canalele toropite de soare. Tot de aici poţi ajunge în zona cu gospodării de lipoveni de la Mila 23 sau în Caraorman,cu faimoasa-i pădure de stejari şi mesteceni. Punctul terminus este Sulina,cel mai estic punct din România,menţionat documentar cu o mie de ani în urmă. Port la Marea Neagră şi la Dunăre cu o arhitectură aparte,a fost cartierul general al Comisiei Europene a Dunării-o atestă clădirile vechi şi cimitirul pitoresc din zonă.

Cele mai frumoase locuri din Delta Dunării:Braţul Sfântu Gheorghe – vestigii antice şi plajă

Pentru a ajunge aici,iei vaportul din Tulcea,cu popas în Băltenii de Jos,Mahmudia,Murighiol. Traseul urmează foste fortificaţii antice – greceşti,romane sau bizantine. Murighiol,spre exemplu,dezvăluie vestigiile cetăţii romane Halmyris,precum şi bazilica cu mormântul a doi martiri creştini,Epictet şi Astion. De la Murighiol la Uzlina nu mai e decât un pas – aici se află o parte din birourile Administraţiei Rezervaţiei Delta Dunării şi cele ale Fundaţiei Jacques Yves Cousteau. De la Complexul Cormoran poţi închiria bărci pentru a explora împrejurimile. În localitatea Sfântu Gheorghe,regăseşti atmosfera tradiţională pescărească,precum şi o plajăminunată.Recente

3 motive sa te speli pe fata seara Sursa foto shutterstock 1924405574 jpg
shutterstock 512817400 jpg
O locuință de revistă, amenajată în patru pași simpli jpg
De ce sa masezi tenul cu miere Sursa foto shutterstock 1613904577 jpg
Rulada cu gem de cirese Sursa foto shutterstock 2072439719 jpg
Tocuri jpg
pahar cu apa jpg
Ratatouille Sursa foto shutterstock 1664054827 jpg
shutterstock 1836252643 jpg
Suleiman Magnificul, lalele foto  Shutterstock jpg
ClickPentruFemei (4) (6) jpg
avion sursa  Shutterstock jpg
Masina de spalat rufe jpg
Prajitura cu mere Sursa foto shutterstock 376258168 jpg
Grup de drumeti langa lac JPG
40 de ani jpg
Pensule machiaj jpg
Supa de linte Sursa foto shutterstock 309501530 jpg
manichiura 3D 2023 shutterstock 1720295548 jpg
Ce sa nu faci cand ai buzele crapate Sursa foto shutterstock 1846727497 jpg