Cele mai frumoase locuri din Oltenia

1 64667 original jpg jpeg

Una dintre cele mai spectaculoase regiuni din România este, cu siguranţă, Oltenia. În special, judeţele Vâlcea, Gorj şi Mehedinţi, deoarece acestea acoperă partea deluroasă şi montană a Olteniei. Pentru cei care încă nu au apucat să descopere şi această parte a ţării, iată cele mai frumoase locuri din Oltenia, pe care să le descoperi şi de care să te bucuri.

Una dintre cele mai spectaculoase regiuni din România este,cu siguranţă,Oltenia. În special,judeţele Vâlcea,Gorj şi Mehedinţi,deoarece acestea acoperă partea deluroasă şi montană a Olteniei. Pentru cei care încă nu au apucat să descopere şi această parte a ţării,iată cele mai frumoase locuri din Oltenia,pe care să le descoperi şi de care să te bucuri.

Toate regiunile ţării se bucură de puncte spirituale importante,de semne ale vitejiei şi credinţei strămoşilor noştri. Defileul Oltului este un o porţiune extrem de frumos de parcurs,dar şi o zonă care adăposteşte cele mai cunoscute şi vechi mănăstiri. Mănăstirea Cozia,ctitorită de Mircea cel Bătrân la 1388. Călugării doritori de sihăstrie au mers mai sus,spre poalele Masivului Cozia,iar împreună cu cei de la Schitul Ostrov,Călimăneşti au format aşezămintele Turnu şi Stânişoara.

Defileul Oltului este,de obicei,destul de circulat,căci el leagă judeţul Vâlcea de Transilvania. Adevăraţii aventurieri,care vor să descopere şi alte frumuseţi ale zonei,nu trebuie să treacă pe lângă trovanţi şi zona Masivului Buila-Vânturariţa,care abundă de peşteri,chei şi mănăstiri.

Cele mai frumoase locuri din Oltenia – Defileul Oltului,Râmnicu Vâlcea şi Târgu Jiu,atracţii turistice de bază ale regiunii

Drumul dintre Râmnicu Vâlcea şi Târgu Jiu,aproape de comuna Costeşti duce spre o platformă alcătuită din acumulări de nisip cimentat cu apa care se infiltrează,asemănătoare cu gresia. Denumiţi trovanţi,aceştia sunt cei mai cunoscuţi de la noi din ţară,însă astfel de formaţiuni se mai găsesc şi în judeţele Buzău,Cluj şi Bacău.

Cei dornici de a descoperi peisajele minunate în care s-au adăpostit sihaştrii de-a lungul istoriei,nu trebuie să rateze poalele Masivului Buila-Vânturariţa. Aici puteţi vizita Mănăstirea Bistriţa,ctitorită de boierii Craioveşti în secolele XV-XVI,aşezămintele Păpuşa,biserica din Peştera Liliecilor,schiturile Pahomie,Iezer şi Pătrunsa.

Cheile Bistriţei sunt unele dintre cele mai înguste de la noi,merită să vă aventuraţi spre Peştera Liliecilor,care este loc de cult şi unde însă se ţin slujbe,sar şi Peştera Urşilor,în care accesul se face pe o scară de lemn. Pentru cei care doresc să vadă un adevărat spectacol,să nu rateze vizitarea Schitului 44 de Izvoare,Mănăstirea Arnota,izolată şi de unde se poate vedea o privelişte absolut extraordinară a împrejurimilor.

Cele mai frumoase locuri din Oltenia – Cheile Olteţului şi oraşul Horezu cu ansamblul monahal brâncovenesc

Cine nu a văzut încă oraşul Horezu,renumit pentru ceramica locală şi a celor mai iscusiţi meşteşugari,trebuie neapărat să viziteze acest mic centru istoric. Ansamblul monahal brâncovenesc,aflat în Patrimoniul Mondial Unesco,Mănăstirea Hurezi,este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Oltenia. Ansamblul are patru biserici,cea mai mare fiind ctitorită de însuşi Constantin Brâncoveanu în 1693,biserica Doamnei Maria,Schitul Sfinţilor Apostoli,ctitorită de stareţul Ioan Arhimandritul la 1698 şi Schitul Sfântul Ştefan,ctitorit de fiul cel mare al domnitorului la 1703.

Şi dacă tot aţi trecut prin Horezu,nu uitaţi că în zonă trebuie să străbateţi Cheile Olteţului,unde se ascunde poate cea mai legendară peşteră,Peştera Polovragi,în care se zice că se adăpostea liderul spiritual al dacilor,Zalmoxe. Tot în zonă se poate vizita Peştera Muierilor,una dintre cele mai vizitate peşteri de la noi din ţară.

Cel mai important drum comercial care face legătura dintre Oltenia şi Mărginimea Sibiului,care este şi cel mai înalt drum asfaltat din România este Transalpina,drum ce nu trebuie evitat. Peisajul spectaculos,dar şi oraşul pitoresc Novaci şi staţiunea Rânca sunt doar câteva dintre surprizele care vă aşteaptă.

Unul dintre cele mai frumoase oraşe ale Olteniei este Târgu Jiu,reşedinţa judeţului Gorj,renumit pentru monumentele lui Constantin Brâncuşi. De la est la vest,urmărind o linie imaginară,sunt poziţionate Coloana Infinitului,Biserica Trei Ierarhi,Poarta Sărutului şi Masa tăcerii,după cum a proiectat măreţul artist.

Cele mai frumoase locuri din Oltenia – Masivul Buila-Vânturariţa şi Cheile Sohodolului

În vecinătatea oraşului se află una dintre cele mai frumoase privelişti,Cheile Sohodolului,care pe o distanţă de 2 km încântă cu spectacolul natural pe care îl oferă. Tot în zonă se poate vizita oraşul Tismana,ce adăposteşte una dintre cele mai frumoase mănăstiri (Tismana),fortificată cu ziduri de cetate.  

În drum spre judeţul Mehedinţi puteţi vizita orăşelul Baia de Aramă,apoi Ponoarele,cu cele trei puncte turistice de bază,Podul lui Dumnezeu,Peştera Ponoare şi Lacul Zăton,de origine carstică. Pentru cei cărora le place să se aventureze pe munte,pot urca pe Piatra Cloşani,un masiv calcaros izolat din cadrul Parcului Naţional Domogled – Valea Cernei.

Un ultim popas în Oltenia îl puteţi face în oraşul Drobeta Turnu Severin,reşedinţa judeţului Mehedinţi. Aici trebuie să vedeţi cele două cetăţi care au ocupat malul Dunării pe toată perioada istorică. Este vorba de Castrul roman Drobeta şi Cetatea medievală Severin. De asemenea,construcţia Castrului Drobeta dispune de podul de peste Dunăre făurit de Traian sub îndrumarea lui Apolodor din Damasc.  



Recente

La ce se foloseste dezumidificatorul in casa 5 AVANTAJE pe care trebuie sa le cunosti jpg
titlu Cum să alegi restaurantul potrivit pentru nuntă jpg
Dulceata de struguri albi  Sursa foto shutterstock 712190629 jpg
Colectie hair trends 2025 jpg
Tocanita cu peste  Sursa foto shutterstock 1632304759 jpg
bani  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 213044644 jpg
De ce să ți detoxifici organismul înainte de începerea unei diete de slăbit jpg
tort  shutterstock jpg
hanorac baieti jpg
Revani  Sursa foto shutterstock 496811728 jpg
Cu Mama la Mamo Regina Maria Reteaua de Sanatate jpg
Cursuri   Arhiva personala (2) JPG
shutterstock 2216234671 jpg
Reteta in pasi  Doner kebab  Sursa foto shutterstock 507880279 jpg
shutterstock 2078335735 jpg
5 modalitati de a dezvolta inteligenta unui copil jpg
shutterstock 2154283303 jpg
Placinta cu fistic  Sursa foto shutterstock 2113201898 jpg
shutterstock 656053552 jpg