Cele mai vechi oraşe din Europa

1 67112 original jpg jpeg

În timp ce multe dintre cele mai vechi oraşe ale lumii se află în Orientul Mijlociu şi nu pot fi vizitate, cele mai multe aşezări antice din Europa pot fi văzute de turişti.

Erevan,Armenia

Cu 30 de ani înainte ca Roma să fie fondată,oraşulErevan,care este capitala Armeniei,a avut un rol important în trecerea rutelor caravanelor din Asia către Europa. Acesta a fost invadat de-a lungul timpului de asirieni,romani,bizantini,persani,arabi,mongolii şi turci,şi mai târziu de Armata Roşie Sovietică,în 1920. De la dizolvarea Uniunii Sovietice,capitala s-a dezvoltat foarte mult din punct de vedere cultural şi turistic.

Zadar,Croaţia

Tribul asirian Liburnian-venit din Peninsula Balcanică – a populat oraşul încă din secolul al 9-lea î.Hr.,după care cetatea s-a aflat sub stăpânire romană,până la divizarea Imperiului. În secolele 17 şi 18,oraşul a fost ocupat de veneţieni,turci şi francezi,iar locuitorii săi au suferit mult în anii 1990,în timpul Războiului de Independenţă croat. În prezent,turiştii pot vizita clădirile cu aspect roman şi bisericile frumoase,care s-au păstrat încă din secolul al 9-lea.

Cádiz,Spania

Fenicienii sunt cei care au fondat oraşul în anul 1100 î.Hr. Oraşul a devenit faimos atunci când Cristofor Columb a folosit portul oraşului pentru a pleca în călătoriile sale spre America. Oraşul cuprinde străzi lungi,drepte şi este flancat de vile în tonuri pastelate.

Lisabona,Portugalia

Aşezări permanente în şi în jurul Lisabonei de azi datează din jurul anului 2.500 î.Hr.,dar detalii despre locuitorii săi sunt foarte puţine. O populaţie feniciană a trăit cu siguranţă acolo din anul 1200 î. Hr.,dovedite prin săpăturile arheologice făcute în apropierea Castelului  São Jorge. Oraşul a fost cucerit de mauri,care au venit în Europa din Maroc şi au impus Califatul Islamic. Destinul oraşului s-a schimbat atunci când un cutremur major a avut loc la 1 noiembrie 1755,distrugând două treimi din clădiri şi ucigând între 30.000 şi 60.000 de locuitori. Astăzi Lisabona este o capitalăvibrantă.

Patra,Grecia

Săpăturile arheologice arată că zona pe care se află acum oraşul Patra a fost locuită încă din perioada timpurie,mai exact mijlocul mileniului 3 î.Hr. Ca multe alte oraşe din Grecia,a fost mai târziu ocupată de turci,apoi incendiată de musulmani albanezi în 1779. Oraşul modern,care se află pe coasta de vest a Greciei,are aproximativ 200.000 de locuitori.Recente

Cum sa fii confortabila si rafinata in sezonul rece TOP piese vestimentare care NU pot lipsi din garderoba ta! jpg
tipuri de nasturi jpg
Anca Alungulesei silueta jpg
sfaturi parinte copil shutterstock 1318903208 jpg
cateva detalii importante la alegerea vasului de wc  1654350490 jpg
caserole catering din polistiren snick ambalaje jpg
De ce este extrem de important să îți usuci mâinile după spălare, foto shutterstock jpg
Cele mai utile electrocasnice descopera aparatura esentiala pentru o casa moderna jpg
Ce include revizia periodica a masinii si cand ar trebui sa o faci jpg
input jpg
Kiwi, foto shutterstock jpg
Ce băutură caldă şi delicioasă îţi reduce colesterolul   Sursa foto Pixabay jpg
amantă personalități moarte  sursa foto   Shutterstock jpg
Lupta impotriva virusurilor   Alimente care iti vor proteja sistemul imunitar jpg
Un nou trend pe TikTok  Banda izolatoare pentru un somn mai bun   Sursa foto Shutterstock jpg
Ce tip de sport se potriveste zodiei tale   Sursa foto Shutterstock jpg
Coafuri la modă în toamna lui 2022   Sursa foto Shutterstock jpg
Cum poti porni un business in industria de beauty sfaturi si trucuri pretioase jpg
Eva Pavel Catalin Botezatu jpg
labute patrupezi plimbare foto shutterstock 1530537530 jpg