Cele şapte noi minuni ale lumii

1 46693 original jpg jpeg

Toate noile minuni au ranguri egale şi sunt prezentate ca grup de sine stătător. Lista a fost făcută publică pe data de 7 iulie 2007, pe stadionul Da Luz din Lisabona. Peste 100 de milioane de oameni din toate colţurile lumii le-au votat, dintr-o listă de 21 de finaliste:

Articole pe aceeaşi temă:

Cele mai frumoase lacuri din România

Cele mai trăsnite festivaluri din lume

Locuri unice în România,

Marele Zid Chinezesc

Este o construcţie gigantică,considerată cea mai mare de pe glob. După datele mai recente,ar avea o lungime de 6 350 km,zidul principal având 2 400 km lungime. Marele Zid a fost construit în anul 220 î.e.n. ca sistem de apărare împotriva triburilor mongole care încercau să invadeze China. Se spune că ar fi singura construcţie de pe pământvizibilă din spaţiu.

Vechiul oraş Petra din Iordania

Petra se află în deşertul Iordaniei şi se remarcă prin templele şi mausoleele sale săpate în stâncă.Numit în trecut Rekem,oraşul a fost desemnat de catre UNESCO un loc de patrimoniu cultural mondial în 1985 şi a fost numit „unul dintre cele mai de preţ locuri culturale din patrimoniul universal”. El a fost descoperit de Johann Ludwig Burckhardt,un explorator elveţian,în anul 1812.

Machu Pichu (Peru)

Denumirea se referă la ruinele unui oraş incaş construit pe vârful muntelui Machu Picchu (“vechiul pisc” sau “munte bătrân”),înalt de 2430 de metri,la jumătatea munţilor Anzi. În vremurile bune,complexul era împărţit în trei zone:zona sacră,zona oamenilor de rând şi zona preoţilor şi a nobilimii.Ca să vezi acest monument,trebuie să ajungi în La Paz,Bolivia,apoi în localitatea Cusco.

Chichen Itza (Mexic)

Chichen Itza („La gura fântânii Itza”,în maiaşă) este un uriaş sit arheologic construit de civilizaţia Maya,aflat în partea central nordică a statului Yucatan din Mexic. Aici pot fi admirate astăzi Piramida din Kukulkan,Templul lui Chac Mool,Culoarul celor 1000 de stâlpi şi Câmpul de Joc al Prizonierilor. Dintre toate,piramida este cea mai impresionantă,fiind construită ultima.

Colosseumul din Roma (Italia)

Şi astăzi,majoritatea stadioanelor sportive construite poartă amprenta designului celebrului amfiteatru de la Roma. Colosseum-ul este,probabil,cea mai impresionantă clădire a Imperiului Roman. El a fost construit în anul72 e.n. şi a fost terminat în anul 80. Aici erau puşi să se lupte între ei ori cu animalegladiatorii şi prizonierii din războaie.

Taj Mahal (India)

Taj Mahal este un mausoleu imens din Agra,India,construit la comanda împăratului Shah Jahan,pentru a aduce un omagiu celei de-a doua soţii ale sale,Mumtaz Mahal. Construcţia a durat 22 de ani şi se spune că 20.000 de oameni ar fi fost trimişi să muncească aici. Proiectat de arhitectul iranian Ustad Isa,Taj Mahal-ul a devenit “simbolul dragosteieterne”.

Statuia lui Iisus Hristos din Rio de Janeiro (Brazilia)

Statuia,care are o înălţime de 38 m,cu tot cu soclu,se află deasupra muntelui Corcovado (780 m),veghind oraşul Rio de Janeiro. Monumentul a fost planificat cu ocazia aniversării a 100 de ani de la declararea independenţei Braziliei şi este folosit de biserica catolică ca loc de pelerinaje.În soclu se află o capelă unde pot intra 150 de persoane.