Delta Dunării, paradisul dintre ape

1 46192 original jpg jpeg

Sălbatică şi misterioasă, Delta Dunării este de o frumuseţe copleşitoare. Numeroasele plante exotice şi speciile de păsări rare fac din ea o rezervaţie unică în Europa, dar şi o destinaţie de vacanţă perfectă.

Barca, mijlocul de transport

Dacă până la Tulcea ajungi cu trenul,cu maşina sau chiar cu avionul,de acolo va trebui să te îmbarci pe un vapor pentru a ajunge în colţurile îndepărtate ale deltei,cele care merită cu adevărat să fie văzute.

Distanţa de la Tulcea la Sfântu Gheorghe se parcurge cu vaporul în cel mult 6 ore,iar până la Sulina,în 3 ore.

Tradiţii culinare

Convieţuirea lipovenilor,ucrainenilor,turcilor şi tătarilor alături de români face din Deltă una dintre cele mai cosmopolite zone de pe glob. O caracteristică a zonei este bucătăria specifică,bazată,bineînţeles,pe felurite mâncăruri din peşte.

Odată ajunsă aici,nu rata crapul la proţap,peştele prăjit,plachia,racii fierţi şi puii de baltă,dar nici ciorba de peşte. Poate nu ştiai,dar aici,carnea de peşte este folosită şi sub formă de tocătură pentru chiftele,ardei umpluţi sau sarmale.

Unde stai?

Poţi sta în camping (la Maliuc,Crişan sau Murighiol),în hoteluri sau la pensiuni. Depinde câţi bani ai la dispoziţie. Dar dacă vrei să savurezi pe deplin liniştea şi tihna din Deltă,te sfătuiesc să-ţi petreci vacanţa într-o casă tradiţională.

Ce trebuie să vezi neapărat

Pescarii împătimiţi nu ratează nicio ocazie să ajungă în Deltă. Dintre speciile de peşti,un loc aparte îl ocupă sturionii marini (păstruga,morunul,nisetrul,de la care provin vestitele icre negre) şi sturionii de apă dulce.

Tot aici, milioane de păsări din diferite colţuri ale Pământului îşi fac cuib. Dintre acestea,10 specii sunt protejate prin lege. Printre ele se numără pelicanul comun şi cel creţ,lopătarul,egreta mare şi cea mică,lebăda mută şi lebăda cântătoare, califarul alb şi cel roşu, vulturul codalb.

Dacă ajungi în Deltă,nu trebuie să ocoleşti grindul Letea,cu pădurea de copaci cu crengi contorsionate,coloniile de păsări de la Perişor-Răzoare,Uzlina-Crişani,Goloviţa şi „paradisul păsărilor” de pe insula Sahalin.

Ştiaţi că...

-Delta creşte anual cu aproximativ 40 de metri pătraţi?

-plaurii sunt insule plutitoare formate din rădăcini,ierburi,stuf,resturi organice şi sol?

-Delta Dunării este cea mai întinsă zonă compactă de stufăriş din lume (1560 kmp)?

-ocul unde se varsă Dunărea,Caraorman,înseamnă în limba turcă „Pădurea Neagră”?

-Dunărea străbate 10 ţări şi patru capitale?

-Munţii Măcinului sunt cei mai bătrâni munţi ai Europei?

-.cele trei braţe,

-Chilia,Sulina şi Sfântu Gheorghe,împart Delta Dunării în trei mari ostroave:Letea,Sfântul Gheorghe şi Dranov?

-scrumbia urcă primăvara pe Dunăre câteva sute de kilometri pentru a-şi depune icrele?

-în Delta Dunării se găseşte cea mai mare colonie de pelicani din Europa?