Descoperă Budapesta iarna!

1 46889 original jpg jpeg

Îngeri de poveste şi clopoţei luminaţi la fiecare casă, iar pe fundal, sunetul flaşnetei răguşite parcă de frig… Nu-i descrierea unui oraş de basm, ci a Budapestei pe timp de sărbătoare. Hai s-o descoperim împreună!

Fusesem în Budapesta,vara,dar ce-am văzut atunci nu se compară cu imaginea ninsă şi animată de jocurile luminiţelor colorate de sărbătoare.

Era în urmă cu doi ani,chiar după Crăciun,iar târgul din centru,pentru care Budapesta este atât de lăudată şi care se întinde pe toată luna decembrie,încă atrăgea şi fermeca sute de turişti. Şi toţi erau dornici să „guste” din tradiţia ungurească.

Ce altceva puteam face decât să ne conformăm şi noi obiceiurilor? Şi aşa am ajuns să ascultăm cu nesaţ cântecele trubadurilor curajoşi şi rezistenţi la frig,să descoperim gustul aromat al kurtosului adevărat,de la mama lui,şi vinul fiert cu portocale. Trandafir de la… Budapesta

Mai mare dragul să te alături grupurilor voioase,care petreceau în stradă. Mai târziu,în noapte,ne-am ascuns de frig într-unul dintre restaurantele lor specifice,cu formaţie şi cu chelneriţe în straie tradiţionale.

„Trandafir de la Moldova”-asta ne‑au cântat cei din formaţie,când au auzit că vorbim româneşte. Nu erau români,deşi şi noi am crezut aşa la început!

Ci doar buni „comercianţi”,care ştiau să le ofere clienţilor seri de neuitat în capitala ungurească. Fiecare turist a avut parte de acelaşi „tratament”. Normal,pe limba lui!

Am revenit la Budapesta şi iarna trecută,doar este atât de aproape de orice oraş din România,fie că mergi cu maşina sau cu trenul! Iar Budapesta ne-a primit la fel de luminoasă şi de parfumată. Da,aici chiar miroase a iarnă

Cum adică? Gândeşte-te la satul bunicilor pe vremuri înzăpezite şi la mireasma ce te învăluia:un parfum de aer curat,lemn ars şi de mâncăruri preparate pe sobă. Miros pe care poluarea din marile oraşe l-a alungat.

Ei bine,Budapesta îl mai păstrează şi-l împarte generoasă cu fiecare turist zgribulit de frig,dar fermecat de frumuseţea simplă a oraşului.

După ce te-ai umplut de spiritul de sărbătoare,poţi începe să-ţi dai examenul de turist profesionist:dacă în capitala Ungariei nu ai obiective turistice,apoi unde? Merită să admiri luminile oraşului de pe dealul din Buda,de pe terasa Muzeului de Artă,şi să vizitezi Biserica lui Matei Corvin.

Neapărat pleacă într-o plimbare scurtă cu vaporaşul pe Dunăre,care curge neostenită până în inima oraşului,până aproape de treptele clădirii Parlamentului. După atâtea plimbări,frigul ţi-a intrat în oase?

O baie caldă,cu săruri minerale,va face minuni! În Budapesta,sunt 110 izvoare termale,care dau peste 70 de milioane de litri de apă zilnic!

Iar pentru toate acestea nu trebuie să dai o avere. Dacă îţi vei procura de la început cardul Budapestei,cu câţiva zeci de lei poţi intra gratuit la majoritatea muzeelor şi a băilor termale.

Info

Oraşul are o ofertă bogată de hoteluri şi de hosteluri (hoteluri pentru tineri,mai ieftine). Aşa că ai şanse să găseşti un loc de dormit ieftin (la 15 euro pe noapte de persoană) în orice perioadă a anului,şi de Revelion,chiar dacă îţi faci rezervare pe ultima sută

de metri.