Excursie de suflet în Grecia

1 47210 original jpg jpeg

În această săptămână, îţi propunem o destinaţie mai „caldă”, care te va face să te simţi ca acasă: Grecia. Până în vară poţi găsi excursii în Grecia şi la jumătate de preţ.

Am vizitat prima dată Grecia în urmă cu mai bine de şase ani,dar şi acum mai port cu mine o cruciuliţă cu steagul elen,pe care mi-a dăruit-o un călugăr grec. Asta ca să-mi aduc aminte de unul dintre cele mai primitoare locuri pe care le-am vizitat vreodată. Motivul dărniciei ălugărului a fost cât se poate de simplu:eram româncă. Iar prietenia grecilor faţă de români o simte orice turist,fie că vizitează localităţile foarte aglomerate,fie că se pierde prin sătucele albe,uitate de lume.

Sunt atât de multe locuri unde te-ai putea simţi bine,încât cu greu îţi putem recomanda ce să vizitezi. Dar pentru că sărbătorim în această perioadă Paştele,ne-am gândit să-ţi propunem trei destinaţii,mai aproape de suflet:Meteora,Halkidiki cu al lui munte Athos,şi Salonic,cu biserica Sfântul Dumitru.Bisericile din vârf de piatră

Cine n-a auzit de Meteorele din Grecia? Înainte să le vizitez,mă documentasem serios şi plecasem de acasă,cum fac mereu,cu anumite aşteptări. Ce am găsit acolo mi le-a depăşit pe toate. În mijlocul Greciei,într-o zonă aridă şi plată,se înalţă,ca nişte cuţite,stânci de peste o sută de metri. Iar în vârful lor,părând că acum alunecă,stau cocoţate mănăstirile vechi de sute de ani,care încă mai adăpostesc monahi în căutarea liniştii. Pare locul ideal pentru a da curs rugăciunilor,indiferent de credinţă sau de ţara de origine.

PONT:În interiorul mănăstirilor nu ai voie să filmezi sau să fotografiezi. Îţi poţi lua cazare chiar în oraşul de la baza stâncilor,Kalampaka,sau în orice oraş turistic din apropiere. Aproape că nu-i localitate de unde să nu se organizeze excursii spre Meteora.

Salonic,oraşul de la malul mării

Thessaloniki sau Salonic,cum îl cunoaştem noi,este foarte aproape de România,la nicio zi de mers cu maşina. Nu are rost să-ţi spunem că este al doilea oraş din Grecia după Atena ca mărime sau că e considerată capitala Greciei de Nord (Macedonia). Sunt amănunte care probabil nu te vor convinge.

Detaliile care cu siguranţă te vor aduce la Salonic sunt marea,care pătrunde în ţărm aproape de inima oraşului,şi imaginea Turnului Alb oglindit pe apă. Şi una dintre cele mai frumoase şi vechi biserici ortodoxe,biserica Sfântul Dumitru,cu pereţii încă îmbrăcaţi în mozaic de pe vremea bizantinilor.

Nu rata o plimbare pe malul mării dimineaţa,la rasărit. Iar dacă vrei să urci în Turnul Alb,mergi cât mai de dimineaţă.

Athos,muntele interzis

Aproape de Salonic,este peninsula Halkidiki,cunoscută mai ales pentru muntele sfânt Athos. Pentru femei,cărora le este interzisă vizita pe muntele sfânt,Halkidiki înseamnă mai degrabă plajă,relaxare şi plimbări îndelungate pe malul mării. Vei fi de-a dreptul fermecată de munţii care curg „înverziţi” în mare. Sau de spectacolele tradiţionale prezentate cu o artă bine pusă la punct de grecii insulari.

Cei care doresc să viziteze muntele sfânt ar trebui să ia legătura cu Biroul de Pelerinaje din Salonic,pentru a obţine permisul de vizitare. Mănăstirile de pe Athos oferă cazare gratuită (cu înştiinţare dinainte) pentru o zi.Recente

durere in gat jpg
Tu iti asiguri suficienta Vitamina D iarna Sursa imagine Pixabay jpg
animal care doarme sursa  Shutterstock jpg
Paturile ponderate stimuleaza melatonina Sursa imagine shutterstock 751827643 jpg
dinți, zâmbet sursa  shutterstock jpg
ClickPentruFemei (1) (10) jpg
Ce simptome da boala streptococica Sursa imagine shutterstock 2178458807 jpg
vinuri medicinale shutterstock 459282892 jpg
clickpentrufemei jpg
mamă alergică la copil sursa  Shutterstock jpg
planta de gradina iarna jpg
Bebelus care plange jpg
vitamina D jpg
Filme de Craciun de evitat cand esti cu copiii Sursa imagine shutterstock 1868925283 jpg
sampon uscat profesional xpertbeauty jpg
manichiura oja semipermanenta jpg
cadou oferit de femeie jpg
Esti friguros Afla care sunt cele mai bune alimente în sezonul rece Sursa imagine Pixabay jpg
alimente congelate jpg
Ce să faci și ce să nu faci înainte de programarea la medic jpg