Locurile cu cei mai mulţi gemeni

1 74404 original jpg jpeg

Gemenii fascinează omenirea dintotdeauna: de la Castor şi Pollux, fraţii din mitologia greacă care au dat nume constelaţiei Gemini, la poveştile cu eroi gemeni din vechea carte mayaşă Popol Vuh. Astăzi, oamenii de ştiinţă redactează o bază de date cu regiunile unde sunt cele mai multe naşteri multiple.

Când vine vorba de gemeni,nu toate zonele lumii sunt la fel. Africa Centrală deţine recordul cele mai mari rate de naşteri gemelare,în timp ce Asia şi America Latină se situează la polul opus,arată rezultatele unui studiu internaţional. Cercetările sunt menite să creeze o bază de date,pentru a răspunde întrbărilor ridicate de ştiinţă privind moştenirea genetică,condiţii de mediu,dietă şi alţi factori care favorizează sarcinile multiple.

Ţară mică,gemeni cu duiumul

Dintre ţările cu venit mediu şi scăzut,Benin,o naţiune mică din Africa de vest,are cea mai mare concentraţie de gemeni. Aceasta este concluzia unui studiu realizat în 75 de ţări,între 1987 şi 2010. În Benin,rata record este de 27,9 gemei la 1.000 de naşteri. Spre comparaţie,la nivel mondial,media este de 13,1 gemeni la 1.000 de naşteri. Cercetătorii sunt de părere că vârsta mamei,înălţimea ei,naşterile anterioare,contracepţia orală şi ereditatea sunt factorii care duc la naşteri gemelare.

„Ţara fraţilor identici“

La est de Benin,în rândul comunităţii nigeriene Igbo-Ora,se înregistrează cea mai mare rată  de naşteri multiple din lume. Localnicii se laudă chiar că îşi au originea în „Ţara gemenilor“. Oamenii de ştiinţă încearcă,de ani de zile,să afle misterul. Un studiu din 2008,care a monitorizat naşterile din zonă,pe o perioadă de 10 ani,a evidenţiat o rată de 40,2 gemeni la 1.000 de naşteri! Lucru nemaiîntâlnit pe glob. Cercetătorii au mai remarcat că membrii tribului Yoruba – ai cărui membri trăiesc în Nigeria,Benin,Togo – sunt liderii mondiali în privinţa naşterilor de gemeni. Un studiu realizat în 1989 şi publicat într-o revistă de specialitate (Journal of Reproductive Medicine) arată că rata naşterilor gemelare,la acea vreme,era de 4 ori mai mare ca naşterile gemelare din rândul populaţiei caucaziene. S-a crezut mult timp că alimentaţia pe bază de manioc ar fi un factor favorizant – însă cercetătorii nu au descoperit nicio dovadă în acest sens. Prin urmare,moştenirea genetică rămâne explicaţia acestei adevărate explozii de fraţi identici.

Păpuşa-înlocuitor

Din cauza condiţiilor grele de viaţă,nu toţi copiii gemeni din tribul Yoruba supravieţuiesc. În general,numărul lor se înjumătăţeşte la scurt timp după naştere. În tradiţia locală,dacă unul din gemeni moare,familia face tot ce e cu putinţă ca sufletul dispărutului să-şi găsească liniştea. Părinţii îndureraţi cioplesc în lemn o figurină menită să-l reprezinte pe micuţul trecut la cele veşnice,dar adaugă păpuşii caracteristici anatomice ale unui adult (sâni,şolduri). Un timp,familia tratează figurina ca şi cum ar fi o fiinţă vie:i se dă de mâncare,e spălată şi îmbrăcată.

Brazilienii blonzi cu ochi albaştri

Cartierul Linha São Pedro din oraşul brazilian Cândido Godói este renumit pentru numărul mare de gemeni,majoritatea blonzi cu ochi albaştri:700 la 6.641 de locuitori. Circulă o legendă,conform căreia medicul nazist Joseph Mengele ar fi cauza numărul mare de naşteri multiple din această zonă. „Îngerul morţii“,cum a fost supranumit,Mengele şi-a căpătat o sinistră reputaţie în timpul Celui De-al Doilea Război Mondial:în lagărele de concentrare,a făcut experimente de o cruzime inimaginabilă,în special pe deţinuţii gemeni,sub pretextul descoperirii mecanismelor de înmulţire rapidă a rasei ariane. La sfârşitul războiului,şi-a schimbat numele în Rudolf Weiss,stabilindu-se în anii ’60,în Brazilia. Acolo,s-ar fi recomandat ba veterinar,ba medic de familie,acţionând ca un doctor de ţară care umbla din casă în casă. Se spune că nu ar fi renunţat la vechea sa obsesie de a produce gemeni pe bandă rulantă şi că şi-ar fi continuat,ilegal,testele. Se crede că rezultatul acestora este dat de numărul mare de fraţi identici din regiune – care,majoritatea,au descendenţă germană sau poloneză.