O zi perfectă la Strasbourg

1 46616 original jpg jpeg

În spatele numelui puţin pretenţios, se ascunde unul dintre cele mai calde oraşe pe care ai să le vezi vreodată.

Descoperă şi Capitala Franţei

„Capitala Europei Moderne”,„centru legislativ” – erau denumiri care îmi treceau prin cap înainte de a vedea Strasbourg-ul. La imaginea de ansamblu (total greşită!) pe care mi-o formasem,mai contribuia şi numele (un pic pretenţios,nu?).

Mă aşteptam la o metropolă care să lucească de la clădirile de birouri,cu un centru istoric mic şi claustrat. Ce am descoperit? Un oraş francez tipic,de-a dreptul încântător,cu căsuţe parcă desprinse din filmuleţele cu Asterix şi Obelix. Iar centrul istoric se întindea generos de-a lungul râului care străpunge oraşul. Morile de apă,terasele caselor cu balustrade de lemn,care par să se aplece periculos spre apă sub povara anilor şi a glastrelor de flori,aleile pietruite – le-am regăsit pe toate aşa cum le mai văzusem în filmele de epocă franţuzeşti.

Ce m-a încântat?

Totul,de la piaţa ad-hoc din apropierea catedralei Notre-Dame,cu suveniruri,haine hippie şi cu miros de fructe rumenite şi de „crepes au chocolat”,până la statueta din faţa clădirii Televiziunii,jumătate om-jumătate girafă.

Un oraş fermecător

De fermecat,m-a fermecat catedrala gotică,cu turnul impozant,unde poţi urca pentru o panoramă superbă a oraşului,caruselul de secol XIX (încă funcţional) de lângă catedrală şi plimbarea cu vaporaşul pe rău. Aşa am putut parcurge în tihnă zona veche a oraşului,pe ritmurile chitarelor localnicilor care petreceau o după-amiază obişnuită (la ei) pe malul apei. Pentru ca ziua petrecută în Strasbourg să fie nu de basm,ci de poveste medievală,nu a lipsit nici sunetul fluierului…

Nu rata…

Aş putea să-ţi dau o listă cu ce ar trebui să vizitezi. Dar Strasbourg nu se rezumă la catedrala gotică Notre-Dame,casa Kammerzell şi la clădirea Parlamentului European. Sau la alte obiective turistice la fel de cunoscute. Strasbourg înseamnă starea pe care ţi-o transmite când îl „descoşi” din colţ în colţ şi când te pierzi printre străduţe şi-ţi regăseşti drumul ghidându-te după turnul somptuos al Notre-Dame-ului.

Sper din suflet ca următoarele poze să te convingă să-ţi planifici următoarea excursie la Strasbourg.