Sovata, o perlă sărată

1 46155 original jpg jpeg

De peste 100 de ani, apele sărate şi salina de la Sovata vindecă bolile, iar locurile minunate şi ospitalitatea localnicilor bucură inimile vizitatorilor.

Menţionată ca „loc tămăduitor” încă din anul 1597,Sovata a deveni tstaţiune balneară în anul 1884. Destinaţie de vacanţă în orice anotimp, una din cele mai vechi din ţară, Sovata şi-a câştigat renumele datorită lacurilor sărate, dar mai ales pentru Lacul Ursu, cel mai mare lac heliotermic din lume şi unicul din Europa. Fenomenul de heliotermie constă în stratificarea termică a apei şi creşterea concentraţiei sărurilor spre adâncime. La o adâncime de 1,5-2 metri, vara temperatura apei oscilează între 30-40 de grade Celsius.

Ce tratamente se pot face

Staţiunea este renumită pentru tratarea bolilor ginecologice şi a infertilităţii, dar şi a reumatismului, artrozei, a spondilozei, dacă vrei să te recuperezi după fracturi sau operaţii ale articulaţiilor, dacă ai rămas cu sechele după o pareză sau dacă suferi de hipotiroidie sau de boli cardiovasculare.

Unde te cazezi?

Dacă vrei să faci tratament, atunci e musai să-ţi iei bilet cu cazare, asistenţă medicală şi cura pe care o vei urma. Dacă vrei doar să-ţi petreci vacanţa, sunt o mulţime de pensiuni foarte curate şi la preţuri rezonabile. Vara, poţi alege şi varianta campingului. La restaurantele din staţiune se mănâncă foarte bine, curăţenia domneşte peste tot, iar personalul este foarte politicos.

Sfat! Nu rata kurtoskalacs, specialitatea zonei!

Locuri de vizitat

Timp ai, că doar eşti în vacanţă, aşa că organizează-ţi programul, să poţi vedea cât mai multe. De pe listă nu ar trebui însă să lipsească:

-Lacul Ursu şi celelalte lacuri din apropiere-traseele sunt marcate.

-Biserica „Schimbarea la faţă” din staţiune şi bisericile catolice din Odorheiul Secuiesc.

-Muntele de sare, o minune a naturii, cu vegetaţie bogată,răsărită chiar din stratul de sare!

-La Corund mergi să vezi atelierele de ceramică şi artizanat.

-La Praid ,punctele de atracţie sunt salina şi ştrandul termal. Aici, în septembrie,se desfăşoară Festivalul sarmalelor.

-Ai o pârtie cu telescaun şi babyschi în Sovata şi alte două la 25 km, pe şos. Praid-Gheorghieni.