Spectaculoase biserici în stâncă din România

simeon stalpnicul png

Ridicate în locuri unde se avântă doar vulturii, lăcaşurile în stâncă din zona Argeşului şi Dâmboviţei sunt de un pitoresc aparte - şi adăpostesc icoane făcătoare de minuni.

Eleganţa sobră a Mânăstirii Nămăeşti

Ridicată în coasta unui versant abrupt,mânăstirea de maici Nămăeşti impresionează prin eleganţa sobră. Credincioşii se pot închina la o icoană a Maicii Domnului,făcătoare de minuni,care a scăpat ca prin minune de bombardamentele germane din cel de-al doilea război mondial.

Interiorul bisericii este săpat în piatră,iar turla de deasupra a fost ridicată din cărămidă. Doar amvonul e acoperit de picturi,stânca nepermiţând fixarea culorilor.  Un mic muzeu expune obiecte de artă feudală,bisericească şi populară,precum şi colecţia de carte veche românească.

Corbii de Piatră şi judecata lui Neagoe Basarab

Biserica rupestră Corbii de Piatră se înrudeşte cu bisericile bizantine de secol X,cu două altare,dedicate unui hram dublu. Deasupra bisericii,încastrată în stâncă,se află crucea de piatră de la 1700.E prima mânăstire de maici atestată documentar la noi. La un moment dat,măicuţele au fost strămutate la mânăstirea Cornetu,fiind aduşi în loc călugări.

Trapeza mânăstirii,din piatră,slujea,în vechime,şi drept divan. Cu ocazia hramului mânăstirii,domnitorului Neagoe Basarab i se înfăţişau,spre judecată,diverse pricini locale.

Cetăţuia Negru Vodă – izvorul sfânt din altar

d8c6772a4c0c4e38a31d1665531ea149 jpg jpeg

De pe-o înălţime pitorească,mânăstirea de călugări Cetăţuia Negru Vodă domină defileul Dâmboviţei. Drumul care duce spre schitul în piatră, datând din secolul al XIII-lea,e acelaşi pe care-l urmau Negru Vodă şi soaţa sa – atât de evlavioşi,spun oamenii,că sub paşii lor se topeau stâncile. Grotele din zonă adăposteau călugării sihaştri. Biserica e aşezată într-o peşteră naturală.

În altar,susură un izvor făcător de minuni. Trei straturi de pictură împodobesc pereţii,cea mai veche fiind de pe la 1700.

Citeşte şi:

Staţiunea Mamaia – povestiri de altădată

Sulina,la porţile mării