Tabăra Meseriaşilor din Ţara lui Andrei: muncă, distracţie şi un pas spre schimbarea viitorului

1 70934 original jpg jpeg

Timp de o lună de zile, peste 200 de elevi de la şcolile şi liceele tehnologice din judeţul Gorj şi-au început ziua strigând: „Hei, hei, hei, Ţara lui Andrei! Cine suntem noi? Meseriaşii!"

Tabăra Meseriaşilor,din cadrul iniţiativei România Meseriaşă,este comunitatea ce vine în sprijinul educaţiei profesionale pentru a construi o Românie mai bună. Este un proiect care s-a bazat pe ateliere de dezvoltare profesională şi personală,destinat în acest an elevilor şi profesorilor din clasele IX-XI,din 24 de licee tehnologice şi şcoli profesionale din judeţul Gorj.Ediţia din acest an din Tabăra Meseriaşilor a completat programa şcolară şi i-a ajutat pe elevi să fie mai pregătiţi pentru piaţa muncii,după încheierea studiilor. Anul acesta,proiectul s-a concentrat asupra a patru domenii sudiate de copii:Electric,Mecanică,Electric şi Construcţii,Turism şi Alimentaţie.

„În Tabăra Meseriaşilor intri elev ambiţios şi ieşi meseriaş priceput.”

În cele patru săptămâni,elevii au fost împărţiţi în serii de câte 50,împărţiţi apoi în două grupe:albastru şi verde. În fiecare serie,tinerii meseriaşi au participat la ateliere de dezvoltare personală menite să-i pregătească pentru câmpul muncii,dar şi la ateliere practice sub îndrumarea mentorilor:pilotul auto Gabi Onofrei,iniţiatorii proiectului EfdeN,Claudiu Butacu şi Mihai Toader-Pasti,şi chef Cezar Munteanu.

Meseriaşii din prima serie,împreună cu mentorii,au construit şi au dat viaţă unei machete detaliate a unui Târgu Jiu mai sustenabil,din punct de vedere energetic.

63d12df5ceb8403da0421aeb0476c8bd jpg jpeg

spune Natalia.

În săptămâna dedicată mecanicii,meseriaşii au construit de la zero patru bănci de epocă pentru oraşul Braşov,iar elevii care au venit în următoarea săptămână au construit un foişor inteligent-model arhitectural,ce respectă stilul tradiţional românesc şi îmbină tehnologiile moderne de iluminat,ce funcţionează cu energie verde.

894aa5c899a2a2efe86fff6460e8f1d3 jpg jpeg

„Am venit aici şi nu prea ştiam ce să facem,cum să lucrăm. Mulţi dintre noi nu pusesem mâna pe astfel de ustensile,dar Gabi Onofrei a avut multă răbdare cu noi şi ne-a arătat. A fost frumos că am pus toţi mâna pe toate sculele,am sudat,am şlefuit lemnul,am vopsit. Chiar simţeam că am contribuit cu ceva”,a povestit Ştefania,elevă la Colegiul Tehnic Târgu Jiu.

d857a0d3e9578441b086a7ab0221219e jpg jpeg

Ultima săptămână a fost dedicată turismului şi alimentaţiei,în care tinerii meseriaşi au învăţat să gătească sub îndrumarea chef Cezar Munteanu. Meniurile nu au fost deloc uşoare pentru ei,dar rezultatul a fost incredibil de delicios. La început,cu  reţete mai uşoare,dar gradul de dificultate a crescut,iar meseriaşii au pregătit meniuri mai complexe,la care s-au descurcat neaşteptat de bine.

46da9047e07804c888df14e36fc20e80 jpg jpeg

„În bucătărie nu este deloc uşor,dar meseria de bucătar este una dintre cele mai frumoase,iar satisfacţiile sunt uriaşe. Mi-a plăcut foarte mult spiritul de echipă al meseriaşilor. Nici nu am intrat bine în bucătărie,că deja strigau Hei,hei,hei,Ţara lui Andrei! Da,Ţara lui Andrei este plină de surprize frumoase şi mă bucur că elevii s-au mobilizat şi au realizat farfurii impecabile şi gustoase”,a spus chef Cezar Munteanu.

1456d8d2625e14a139a75af8503629cb jpg jpeg

Elevii din ultima serie au avut de trecut peste o probă puţin mai dificilă,şi anume,aceea de a prepara o cină festivă pentru zeci de invitaţi,care a avut loc vineri seara,la Castelul Bran. Aceasta a marcat încheierea Taberei Meseriaşilor din Ţara lui Andrei 2016! Chiar dacă a fost greu,meseriaşii au trecut peste proba de final cu succes,unde au servit şi gătit exact ca profesioniştii.

e3e8deab01b9a1e39a116c1a5859188d jpg jpeg

a spus Cristina.

Ce înseamnă să fii voluntar în Tabăra Meseriaşilor din Ţara lui Andrei

În fiecare an sunt foarte mulţi doritori,atât fete cât şi băieţi,care vor să facă voluntariat în tabără,iar în ediţia din acest an,au fost mai mulţi care şi-au exprimat dorinţa. Unii au fost prezenţi pe toată durata taberei,în timp ce alţii au fost doar la o serie sau două.

„Tabăra din Ţara lui Andrei încearcă să schimbe România prin oameni mici,adolescenţi,pentru că ei sunt singurii care mai pot schimba ceva în comunităţile lor. Şi aici,copiii învaţă că ei sunt schimbarea. Învaţă foarte multe lucruri legate de domeniul alimentaţiei şi turismului. Sunt învăţaţi cum se lucrează într-o bucătărie,să fie ordonaţi,să fie totul pus la punct,” a spus Maria Nicolici,voluntară în tabăra Meseriaşilor,în seria Turism şi Alimentaţie.

„Este o experienţă frumoasă atât pentru ei,cât şi pentru noi,pentru că astfel de proiecte te schimbă foarte mult”,spune Nicoleta,voluntară.

Ce înseamnă să faci parte din Tabăra Meseriaşilor din Ţara lui Andrei

a spus Alexandra Dolcescu,tânăra meseriaşa din seria dedicată Turismului şi Alimentaţiei.

,a mai adăugat Alexandra.

,a spus Andreea.

,spune Cristiana.

acestea sunt doar câteva dintre mesajele pe care meseriaşii le-au transmis voluntarilor,organizatorilor şi mentorilor.

Sursă+Credit foto:www.taraluiandrei.ro/blogRecente

casa bântuită foto  Shutterstock jpg
Pui souvlaki Sursa foto shutterstock 1145156660 jpg
rochii elegante jpg
Regina Victoria – secvențe jpeg
menopauza jpg
Tort cu mousse de capsuni Sursa foto shutterstock 1438016888 jpg
pierderi de memorie jpg
Ce se intampla daca mananci oua in fiecare zi Sursa foto shutterstock 714691903 jpg
Musaca greceasca Sursa foto shutterstock 271634957 jpg
featured image (1) (1) (1) jpg
dormitor, usa deschisa jpg
femeie zambeste jpg
cum alegi parfumul pentru partenerul tau 1068861017 jpg
Cobbler cu capsuni sursa foto shutterstock 1762492469 jpg
Exercitii subtierea taliei Sursa foto shutterstock 2165962403 jpg
obezitate jpg
femeie care se tunde sursa  Shutterstock jpg
Intepatura de albine jpg
azil de batrani png
apa termala femeie zambind jpg