Vacanţă pe insula iubirii

1 54550 original jpg jpeg

Se spune că Afrodita, zeiţa iubirii, s-a născut aici. Şi astfel s-a creat legenda. Cipru este insula iubirii, locul unde soarele e mereu pe plajă. o destinaţie plină de farmec şi deloc scumpă.

Când te gândeşti la Cipru,îţi vin în minte întinsele plaje ale insulei,ospitalitatea localnicilor şi frumuseşea peisajelor. Conflictul dintre turci şi greci trece pe planul doi,e vară şi Ciprul e un loc ideal pentru vacanţă chiar şi acum,când criza economică rămâne printre noi,cu mofturile ei cu tot. O destinaţie pentru toate gusturile şi buzunarele,cu peste 330 de zile însorite pe an şi 9000 de ani de istorie fascinantă. Nenumărate biserici,ruine şi minuni ale naturii,peisaje magnifice. Iată câteva selecţii de pe insulă!O alternativă la IbizzaPlajele din Ayia Napa,pe coasta orientală a insulei,sunt foarte aglomerate în timpul verii. Pentru mai mult spaţiu,dacă vrei o vacanţă cu familia,alege Protaras,cu un stil asemănător cu Ayia Napa,dar cu plaje mai libere,cu nisip mai fin,cu mare mai limpede. Dar Aya Napa este precum capitala cipriotă a clubbingului,iar vara,tinerii europeni iau locul cu asalt şi mulţi se instalează aici până la sfârşitul sezonului,pentru că Ayia Napa e Ibizza lor.Să nu uităm munţii!Limassol,cel de-al doilea oraş cipriot ca mărime,este ideal dacă vrei o vacanţă activă,în care să explorezi munţii Troodos şi satele din jur. Atracţiile sunt multe,începând cu bătrânele taverne greceşti autentice. Dar nu lipsesc nici cluburile cu muzici noi. Dacă plănuieşti un concediu în care statul la plajă să se completeze cu viaţa tradiţională a locuitorilor,alege unul dintre marile oraşe de coastă,cum e Limassol.

Pe coasta de est,staţiunea Paphos,cu portul ei drăguţ şi cu situri arheologice,cu baruri şi taverne fără preţuri piperate. Nu departe se află Pissouri,înconjurată de faleze înalte. Dacă ai copii mari,care simt nevoia unor activităţi de vacanţă,alege Paphos! Aici sporturile nautice sunt la ele acasă.

cb28829e6e70416c63f6e746764c0be5 jpg jpeg

Poate că vei trece oricum prin Larnaca,pentru că aici se află unul dintre cele două aeroporturi ale insulei. Trebuie să ştii că e printre cele mai vechi oraşe locuite fără întrerupere din lume şi e cunoscut mai ales pentru marele său port. Situată pe coasta de sud-est a insulei,Larnaca este o staţiune balneară modernă,cu magazine şi restaurante excelente şi cu şarmantul Palm Tree Promenade.

Capitala şi cel mai mare oraş din Cipru,Nicosia e considerată inima comercială a ţării. Un oraş modern,dinamic,o combinaţie stranie între construcţii noi şi fortificaţii vechi,cu o puzderie de magazine şi de pieţe. Îţi poţi petrece ore întregi umblând pur şi simplu pe străzile pavate,privind acest contrast superb între vechi şi nou.

Soarele şi vremea bună sunt garantate atunci când alegi o vacanţă în Cipru. Temperaturile extreme sunt rare. Se spune că ciprioţii te fac să te simţi ca în paradis în ţara lor,ei fiind excelenţi amfitrioni,ce-ţi pun la dispoziţie o delicioasă mâncare tradiţională,un nemaipomenit vin,minunatele plaje,suveniruri la preţuri derizorii,festivaluri tradiţionale sau de muzică rock.