"Ucigaşul silenţios" care afectează zeci de mii de români. Atenţie la aceste simptome!

Glutenul este numit şi "ucigaşul silenţios" pentru că produce pagube întregului organism. De multe ori, pacientul nu este conştient de efectele pe care consumul de gluten le are asupra organismului său. Zeci de mii de români suferă de intoleranţă la gluten, fără ca măcar să ştie acest lucru.
"Boala Celiacă" este o afecţiune autoimună, declanşată de consumul de gluten la persoanele predispuse genetic. Se diagnostichează greu, pentru că în general, simptomele sunt puţin specifice, iar unii pacienţi pot fi chiar asimptomatici.”
Există însă câteva semne care te avertizează că ai putea avea sensibilitate sau intoleranţă la gluten. Bright Side a realizat o listă cu cele mai comune simptome:
1. Probleme digestive
Balonarea, greaţa, diareea, durerile abdominale sau constipaţia, toate aceste simptome ar trebui să vă dea de gândit. Deşi sunt asociate cu alte boli, problemele digestive pot indica şi o intoleranţă la gluten.

2. Fluctuaţii de greutate
Intoleranţa la gluten poate duce atât la creşterea în greutate, cât şi la scăderea ei, aparent fără niciun motiv. O schimbare bruscă greutăţii poate ascunde alte probleme, însă este strâns legată şi de consumul de gluten.

3. Tulburări hormonale
Există o relaţie directă între intoleranţa la gluten şi tulburările hormonale, care se pot manifesta prin cicluri neregulate, schimbări în greutate sau tulburări de somn.

4. Probleme cu sistemul nervos
Sensibilitatea sau intoleranţa la gluten afectează şi concentraţia şi poate duce la depresie, anxietate, insomnie şi oboseală. O persoană care suferă de intoleranţă la gluten experimentează dureri de cap timp de 30-60 de minute după masă.

5. Probleme cu pielea şi unghiile
Dacă te confrunţi cu iritaţii şi egzeme pe piele şi cu unghii fragile, care se rup uşor, nu ar fi rău să îţi faci un test de intoleranţă alimentară. Te poate scăpa de multe alte probleme.
