Ultimele cuvinte ale lui Alex, „Einstein-ul papagalilor”

Când vine vorba despre păsări, inteligența lor nu este primul lucru la care ne gândim sau pe care-l apreciem. Însă papagalii au niște capacități cognitive ca nicio altă înaripată. Iar Alex a fost de-a dreptul special!

image

Alex a fost un papagal african, adoptat de doctorul Irene Pepperberg dintr-un pet shop din Chicago, în 1977, pe când avea numai un an. All That's Interesting susține că Pepperberg era cercetătoare la Universitatea Purdue și scopul ei era să descopere abilitățile cognitive ale papagalilor de acest fel.

Papagalul african este vorbitor, însă are un creier mic cât o alună, lucru care punea semne de întrebare asupra capabitaății acestuia de-a comunica. Odată cei s-au împrietenit, cei doi au început să lucreze împreună. Iar munca lor a dat rezultate uimitoare!

Alex a învățat 100 de etichete puse pe obiecte, culori și concepte. De asemenea, papagalul putea cataloga obiecte în funcție de culoare, mărime și material și era destul de priceput și la matematică. Aranja magneții de la 1 la 8 în ordinea corectă și putea spune și înțelege cuvinte precum „Nu” și „Vino aici!”.  

Se pare că înaripatul avea nivelul emoțional al unui copil de doi ani. Avea farmec și îi plăcea teribil să fie în control. Din păcate, a murit pe 6 septembrie 2007, din cauza unui infarct sau AVC. Avea 31 de ani și de-abia făcuse un control medical care-l prezenta drept sănătos tun.

Ultimele cuvinte spuse de cel considerat „Enstein-ul papagalilor” au fost – „Tu fii cuminte. Te iubesc”. Pepperberg i-a răspuns că și ea îl iubea, la care el a spus: „Tu o să fii mâine”, iar cercetătoarea i-a confirmat acest lucru. Din păcate, el n-a mai fost... Însă parcă știa acest lucru și a ținut să i-l spună stăpânei lui.

Pierderea papagalului a fost devastatoare pentru omul de știință, care-l avea în grijă și dresaj de 30 de ani. Se credea că Alex va trăi 50 de ani. Oricum, existența lui a adus un plus în viața cercetătoarei, dar și a restului lumii științifice, care a rămas perplexă la complexitatea limbajului papagalului și a modului său de comunicare.



Recente

Cozonac Con jpg
Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg
Bautura care alunga insomnia  Sursa foto shutterstock 544190740 jpg