Mătreaţa: de ce apare şi cum o tratezi corect
Una dintre probleme capilare cu care se confruntă multe persoane este mătreaţa. Pentru a o trata corect, trebuie să ştii de câte feluri este şi ce o cauzează.
Mătreaţa nu este mereu semnul unei probleme, ci arată faptul că pielea de la nivelul scalpului se regenerează, la fel ca fel ca şi cea de pe întreg corpul. Aşadar, urmele de mătreaţă răzleaţă cu care majoritatea ne confruntăm la un moment dat sunt celulele moarte care ajung la suprafaţă de celulele care iau naştere în straturile profunde ale dermului.
Este determinată de o ciupercă (Malassezia furfur), care se găseşte în mod normal pe pielea capului şi care, la unele persoane, se multiplică exagerat.
Factori care o întreţin
Mătreaţa are numeroase cauze şi factori care o întreţin sau o agravează. Printre aceştia, se numără: folosirea şampoanelor agresive, spălarea părului prea des sau prea rar, periatul frecvent, utilizarea produselor de coafat, vopsitul părului, stresul, oboseala, poluarea, alimentaţia prea bogată în grăsimi, carenţele de vitamine şi modificările hormonale apărute la pubertate, în sarcină şi la menopauză. Totodată, mătreaţa este şi simptom specific unor boli precum dermatita seboreică şi psoriazisul.
Uscată sau grasă?
Pentru a trata mătreaţa, este bine să ştii care este forma cu care te confrunţi.
Mătreaţa USCATĂ: este cea mai frecventă formă. Are aspectul unor „solzi“ albi care se desprind uşor din păr şi cad ca fulgii de nea pe umeri când îţi periezi părul. Apare mai ales la persoanele cu păr uscat sau normal. Acest tip de mătreaţă poate fi pusă pe seama uscăciunii excesive a pielii de la nivelul scalpului, iar alteori este cauzată de boli precum psoriazisul.
Mătreaţa GRASĂ: este uşor de recunoscut după forma mai mare a scuamelor, care tind să rămână ataşate firelor de păr. Este cauzată de excesul de sebum şi uneori este asociată cu alte afecţiuni ale scalpului.
Dermatita seboreică, formă gravă a mătreţii
Boală a pielii prezentă mai ales la bărbaţi, dermatita seboreică se manifestă prin pete roşietice acoperite cu scuame grase, uscate, însoţite de mâncărime. Acestea apar mai ales la nivelul zonelor unde există o activitate intensă a glandelor sebacee – pe scalp, pe faţă (sprâncene, aripi nazale, obraji) sau pe corp. Implicat în apariţia bolii este factorul ereditar. De asemenea, stresul şi oboseala cronică sunt factori favorizanţi. Tratamentul este recomandat chiar de la primele simptome – lipsa terapiei poate duce la căderea părului. Totodată, leziunile se pot infecta, ceea ce duce la apariţia infecţiilor pe zonele afectate.
Psoriazisul poate afecta şi scalpul
Afecţiune cronică a pielii, psoriazisul este însoţit de inflamaţie şi de proliferarea unor celule anormale din epidermă. La jumătate din cei afectaţi, simptomele apar la nivelul scalpului. Este vorba despre placarde roşii de dimensiuni variabile, acoperite cu solzi de piele detaşabile (scuame). La nivelul scalpului, celulele exfoliate au aspect de mătreaţă. Mâncărimea este un alt simptom neplăcut al bolii; este bine să se evite scărpinatul, pentru că se poate ajunge la căderea părului şi la infecţii.
Tratamentul este bine să fie prescris de medic
Primul gest firesc dacă te confrunţi cu mătreaţa este să foloseşti şamoane din comerţ care „promit“ că rezolvă această problemă. Dar, cel mai indicat este să mergi la medicul dermatolog, pentru că, în funcţie de cauză, tratamentul poate fi complex. Terapia mătreţii include şampoane care conţin medicamente antimicotice sau keratolitice sau şampoane pentru scalp uscat şi deshidratat. Uneori, sunt necesare medicamente pe cale orală sau unguente aplicate local (antimicotice, dermo-corticoizi, keratolitice).
Dacă dermatita seboreică este cauza, se pot recomanda şampoane speciale pe bază de sulfură de seleniu, sulf sau gudron şi corticoizi în aplicare locală. Dacă psorizisul scalpului este cea care produce mătreaţa, se impune un tratament complex. Trebuie reţinut că nu orice tip de terapie se se potriveşte tuturor celor cu mătreaţă. Antihistaminicele, produsele cu corticoizi (geluri, creme) şi terapia cu raze ultraviolete fac parte din tratamentul psoriazisului scalpului.