Migdalul (Prunus dulcis) este un pom fructifer care face parte din familia Rosaceae, alături de trandafir şi măceş. A fost cultivat în Iran şi în alte ţări din Asia de Vest de peste 6.000 de ani. A ajuns în Grecia în secolul al V-lea î.Hr., de unde s-a răspândit în celelalte ţări europene. Fructul migdalului era considerat un produs alimentar de lux şi era oferit, adesea, drept cadou. 

Migdalele sunt menţionate în Biblie. Erau un ingredient apreciat, servit faraonilor din Egipt. Există aproximativ 30 de tipuri diferite de migdale, însă doar 10 dintre ele sunt produse pentru consumul uman. Aceste nuci au o durată lungă de viaţă şi pot fi refrigerate până la 2 ani. Perioada de valabilitate mai mare se datorează faptului că sunt bogate în vitamina E.

Statul California (SUA) este cel mai mare producător şi exportator de migdale (80% din producţia mondială). Migdalul a fost adus în California din Spania, la mijlocul anilor 1700, de călugării franciscani. Pomul poate atinge o înălţime de zece metri şi poate trăi până la 100 de ani. Migdalii nu pot trăi fără albine, de aceea, polenizarea pomilor din California este cea mai mare polenizare anuală gestionată. În februarie, aproape un milion de stupi sunt aduşi din toată America în statul California, pentru ca albinele să poată poleniza migdalii. Mierea de migdale este amară şi trebuie combinată cu alte tipuri de miere pentru a putea fi consumată