Pământul, în pericol! Ce înseamnă Codul Roşu pentru Umanitate şi cum putem opri declanşarea lui

1 dezastru natural shutterstock 1269582256 jpg jpeg

Suntem cu toţii martorii unor dezastre naturale fără precedent în întreaga lume şi se vorbeşte tot mai mult şi mai alarmant despre încălzirea globală care face ravagii peste tot. Naţiunile Unite au publicat recent un raport deloc încurajator despre ce ne aşteaptă în deceniile următoare.

Dezastrele naturale, cauzate de vremea rea, nu vor face decât să-şi mărească numărul şi intensitatea, dacă situaţia nu se schimbră prea curând şi statele nu-şi vor scădea emisiile de dioxid de carbon. Naţiunile Unite trag un semnal de alarmă în acest sens, însă oamenii de ştiinţă au speranţe că situaţia se poate îndrepta. Optimismul acestora este dat de implementarea unei măsuri destul de stricte – tăierea emisiuniilor în jumătate până în 2030 – care poate opri încălzirea globală şi chiar inversa întregul proces distructiv.

„Fără doar şi poate, situaţia se va agrava. Nu mai aveam scăpare acum!”, pune punctul pe i Linda Mearns, un expert în climă de la Centrul Naţional American pentru Cercetări Atmosferice, care a stat de vorbă cu cei de la Associated Press.

Publicat de Panelul Internaţional al Schimbărilor Climatice, raportul ONU atrage atenţia că toate schimbările climaterice sunt cauzate de om şi că vremea nu va face decât să se înrăutăţească în viitorul nu foarte îndepărtat. Secretarul-general ONU Antonio Guterres a numit acest raport Codul Roşu al Umanităţii, susţine Washington Post.

Valuri de căldură înăbuşitoare cauzează incendii greu de stăpânit în Statele Unite ale Americii, în timp ce temperaturile extreme aprind vegetaţia uscată din Grecia şi Turcia, după cum putem vedea în fiecare buletin de ştiri. „Este limpede că activităţile umane cauzează aceste schimbări climaterice”, declară Ko Barrett, vicepreşedintele Panelului Internaţional al Schimbărilor Climatice şi consultant senior pe probleme climaterice la Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică.

„Fiecare dintre cele patru ultime decenii a fost cel mai cald deceniu întregistrat vreodată din vremea pre-industrială”, explică acesta. Raportul susţine că ţările trebuie să limiteze încălzirea globală să nu depăşească 1,5 grade Celsius peste nivelul de la sfârşitul secolului al IXX-lea. Pământul s-a încălzit deja cu 1,1 grade de atunci, ultimii cinci ani fiind cei mai calzi din 1850, iar nivelul mării a crescut de trei ori.

„Raportul nostru spune că trebuie să ne pregătim pentru astfel de încălzire în deceniile ce urmează”, declară Valerie Masson-Delmotte, specialist în Laboratorul Ştiinţelor Climatice şi ale Mediului, de la Universitatea din Paris-Saclay. „Dar putem evita încălzirea scăzând emisiile de gaze cu efect de seră”, adăugă aceasta.

În timp ce statele îşi tot propun să scadă emisiile industriale şi agricole, există câteva măsuri pe care le putem lua chiar noi, acasă – să folosim energie regenerabilă, să reducem consumul de apă, să folosim becuri economice, să scoatem din priză aparatele electronice pe care nu le folosim în acel moment, să conducem maşini electrice şi să beneficiem mai mult de transportul în comun.

Foto - Shutterstock



Recente

vacanță de Paște  foto   Shutterstock jpg
Ramona Păun  jpg
Ce greseli faci in cuplu in functie de zodie  Sursa foto shutterstock 1490808767 jpg
Rita Ora jpg
Oppenheimer, Tom Conti  jpg
Pavel Bartoș jpg
Anne Hathaway jpg
Printul William si Kate Middleton jpg
Katy Perry jpg
Celine Dion  foto   Instagram jpg
Lily Allen jpg
Kelly Osbourne  foto   Shutterstock jpg
festival  foto   Shutterstock jpg
Courteney Cox cu iubitul  foto   Shutterstock jpg
Click! Pentru Femei jpeg
Anne Hathaway  foto   Shutterstock jpg
Christina Applegate jpg
Tom Cruise jpg
Rebel Wilson  foto   Shutterstock jpg
Vincent Dransfield  jpg