Curiozităţi despre scaune

1 57737 original jpg jpeg

Scaunul, banalul scaun – îţi vine greu să crezi că un obiect comun de mobilier poate avea o istorie atât de bogată.

Cel mai vechi scaun din lume provine din Egipt şi datează de acum 5.000 de ani.

Consulii, magistraţii şi conducătorii romani preferau scaunele fără spătar, asemănătoare băncilor şi sculptate în marmură.

În Egiptul Antic, scaunele erau un simbol al puterii şi al luxului. Meşterite din abanos, lemn de esenţă tare, erau împodobite cu fildeş. Mânerele, spătarele sau picioarele erau sculptate minuţios. Egiptenii credeau că scaunele trebuie să conţine elemente ale naturii, pentru a nu strica echilibrul universal.

Până în secolul al XVI-lea, scaunele cu spătar erau o raritate în casele oamenilor de rând. În gospodării, se foloseau taburete, buşteni, bănci din lemn sau, pur şi simplu, blocuri de piatră.

În epoca victoriană, au intrat în modă pernuţele colorate, care pe lângă faptul că făceau scaunul mai comod, erau şi plăcute la vedere.  

Se spune că cel care a inventat scaunul de birou cu rotiţe a fost Charles Darwin. Acesta a găsit astfel soluţia pentru a ajunge mai uşor de la o masă de studiu la alta, fără să se ridice în picioare.

Primul scaun din plastic a fost fabricat de americanul R.G. Reineman, în 1960. Zece ani mai târziu, acest tip de scaun era o nelipsit de la terasele restaurantelor, fiind preferat în locul celui de lemn, deoarece era mult mai rezistent la intemperii.

Cel mai scump fotoliu din lume a fost fabricat de designerul irlandez Eileen Gray, între 1917 şi 1919. Era alcătuit din piele şi lemn lăcuit şi a fost intitulat „scaunul dragonului“,fiind inspirat de arta tradiţională chinezească. În urmă cu câţiva ani, a fost licitat la casa Christie̕ s pentru suma de 27,8 milioane de dolari.



Recente

pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg
Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg
un caine fericit jpg
Victoria Beckham jpg
Regina Margareta a Danemarcei  foto  Shutterstock jpg
bebeluș  foto   Shutterstock jpg
Rachel McAdams    jpg
Leonardo DiCaprio  foto   Shutterstock jpg
muzica din adolescenta aduce beneficii  jpg
Zac Efron  jpg
Beyonce   foto   Instagram jpg
caine  jpg
Familia Addams jpeg
Ce diete urmează vedetele  jpg
Coperta Click! pentru femei Nr  8 2024 jpg
4 rihanna profimedia 0421395391 jpg jpeg
James Bond, Daniel Craig jpeg