Locuri care amintesc de Sfântul Ilie Tesviteanul

1 48960 original jpg jpeg

Cunoscut în popor drept cel care aduce ploaia, Marele Proroc Ilie Tesviteanul este protectorul multor lăcaşuri spirituale. Şi cum la data de 20 iulie se sărbătoreşte ridicarea la cer a Sfântului, bisericile te invită să-l cinsteşti.

Sfântul Ilie este celebrat ca un mare făcător de minuni. El locuia în cetatea Tesve,din Galaad. Profetul a predicat în timpul regelui Ahab,care,încurajat de soţia lui păgână,Isabela,a căzut în idolatrie şi-i persecuta pe creştini.

Drumul spre credinţă

Ilie a predicat poporului noua credinţă,dar oamenii nu l-au ascultat şi o secetă s-a abătut asupra pământurilor. Atunci Profetul i-a cerut regelui Ahab să se căiască ca Dumnezeu să ridice pedeapsa,dar n-a fost ascultat.

Aşa că Ilie ­i-a propus împăratului să ridice un jertfelnic. La acesta aveau să se roage ­preoţii lui ­Baal şi să aştepte o minune. Întrucât semnul aşteptat nu a venit,s-a rugat şi Ilie lui Dumnezeu şi brusc a izbucnit foc din cer. Mulţimile au recunoscut atunci adevărata credinţă.

4098427f2bfea30950edab8b237374c4 jpg jpeg

Sfântul care n-a cunoscut moartea

Pentru credinţa lui de neclintit,Ilie a trecut la cele veşnice fără a trece prin poarta morţii. Este cel de-al doilea om din Vechiul Testament care s-a înălţat cu trupul la cer,dupăMoise.

Ucenicul său a fost martor al minunii:l-a văzut pe Sfânt cum s-a înălţat la cer într-un car tras de cai. În tradiţia populară,Profetul este considerat ocrotitorul recoltelor şi un exemplu de credinţă şi de curaj demn de urmat.

Locuri de pelerinaj la Sfântul Ilie

Dacă eşti în excursie la locurile sfinte,trece-ţi pe listă şi un loc de pelerinaj special:Mănăstirea Stella Maris,din Haifa,este un aşezământ monahal aflat pe versanţii Muntelui Carmel,din Israel.

În secolul al XII-a,grupuri religioase de ermiţi au început să locuiască în peşterile din zonă,cinstindu-l pe Elijah,Profetul Ilie. Biserica este de o frumuseţe rară,platforma scărilor ducând la o peşteră în care a fost construit un altar de piatră,în partea de sus a statuii Profetului.

Oamenii bolnavi dau mărturie că această statuie este făcătoare de minuni şi că linişteşte sufletele celor care şi-au pierdut credinţa.

Alte locuri de pelerinaj

Din rândul locurilor de la noi din ţară binecuvântate din plin cu prezenţa Sfântului Ilie,se numără şi biserica Sfântul Ilie,din apropierea Sucevei. Aflată în satul cu acelaşi nume din Comuna Şcheia,ea este un lăcaş spiritual foarte vizitat şi apreciat pentru trăinicia lui.

De asemenea,împrejmuit din belşug cu păduri dese şi cu aer binecuvântat de natură,Schitul Sfântul Ilie se ridică semeţ  pe Dealul „Trei Hotare” din comuna Berzunţi,judeţul Bacău.

Un lăcaş săpat în stâncă

Eşti în concediu prin ţară şi vrei să faci un pelerinaj dedicat Sfântului Ilie care să te apropie de divinitate? Atunci  te poţi îndrepta şi către Mănăstirea Călugăra. Situată la doi kilometri de comuna Ciclova-Montană,de lângă Oraviţa,aceasta îi primeşte pe toţi credincioşii care vin să se roage Sfintei Fecioare Maria şi Marelui Proroc Ilie Tesviteanul.

Drumul până la mănăstire este anevoios şi presupune mult efortul fizic,dar răsplata pentru parcurgerea lui este fără margini. În primul rând,plăcută ochiului este stânca ce adăposteşte biserica,numită „Stânca Rolului”. Ea se înalţă falnic şi domină peisajul parcă desprins din poveşti.

82102da5f3b4bbb8d3a93cc3b3f88e0e jpg jpeg

Icoana Sfântului Ilie face minuni

Credincioşii din lumea întreagă vin la Mănăstirea Călugăra. Strigătul lor de ajutor nu rămâne fără răspuns. În plus,cei ce vin aici au parte şi de binecuvântarea Sfântului Ilie Tesviteanul.

Drept dovadă este icoana făcătoare de minuni a acestuia,încrustată în lemnul unui fag. Aproape 100 de ani s-au scurs de la întipărirea ei pe lemnul arborelui,dar scoarţa n-a acoperit-o. Iată de ce mii de creştini cred cu tărie în puterea binefăcătoare a icoanei.



Recente

shutterstock 2311427679 jpg
shutterstock 2440215025 jpg
shutterstock 2258495099 jpg
shutterstock 1282948723 jpg
5 semne ca mananci pe fond emotional  Sursa foto shutterstock 2466825517 jpg
Test gaseste trifoiul cu patru foi  Sursa foto Betway jpg
Cum sa citesti oamenii ca un profesionist  Sursa foto shutterstock 2441351465 jpg
7 motive ciudate pentru care milenialii sunt predispusi la boli mintale  Sursa foto shutterstock 2381348949 jpg
Ce spune forma fruntii despre tine  Sursa foto shutterstock 2369632163 jpg
test de personalitate jpg
lux jpg
anxietate jpg
Cum reactionezi corect când esti jignit  Sursa foto shutterstock 2426984583 jpg
Rugaciuni Sfantul Pantelimon  Sursa foto third 3910986 1280 jpg
medic incepator jpg
bnb@clikpentrufemei ro (1) jpg
Alege un desert preferat si afla cum esti perceput  Sursa foto shutterstock 1013046382 jpg
O femeie care pleaca in concediu  jpg
Culoarea preferata  Sursa foto shutterstock 2360547709 jpg
cursuri functionari curs resurse umane jpg