Aşa scapi de frica de avion!

1 70296 original jpg jpeg

Statisticile arată că sunt oameni cărora le este frică să călătorească cu avionul. Dacă unii se tem să urce în el, dar teama se mai risipeşte cu cât urcă în altitudine, alţii sunt de-a dreptul terifiaţi întregul drum.

Ce mai bună modalitate de a scăpa de această frică şi de a te bucura de cel mai sigur mijloc de transport este să-ţi înfrunţi temerile.

Doctorul George Fieldman,care este specializat in psihoterapie cognitiv – comportamentală,are câteva idei despre cum să scapi de această frică,mai des întâlnită decât crezi.

Specialistul avertizează că administrarea medicamentelor şi/sau a alcoolului ca forma de „tratament“ pentru teama de zbor este mai mult decât periculoasă. În plus,spune George Fieldman,acestea nu fac decât să perpetueze problema,iar următorul zbor va fi cel puţin la fel de înfricoşător. Tu doar ai ascuns problema,nu ai înfruntat-o.

Tehnici de calmare,pentru o călătorie mai plăcută

Hipnoterapeutul Jennie Francis recomandă câteva soluţii menite să-ţi îmbunătăţească drumul. Încă de la urcarea în avion,trebuie să te concentrezi asupra respiraţiei.

Pentru început,respiră timp de patru secunde,apoi ţine încă patru secunde respiraţia şi,în final,expiră încet,calm. Vei simţi cum începi să te calmezi treptat. Repetă acest exerciţiu.

Gândeşte-te la cuvântul „terminal“ numai în manieră pozitivă

Jennie spune că parte din teama de zbor se datorează denumirilor dintr-un aeroport,cum sunt „terminal“,„destinaţie finală“ şi „poarta de îmbarcare“.

Toate sună un pic înfricoşător,dar această senzaţie poate dispărea dacă te foloseşti de mici glumiţe ca să le mai „tai“ din puteri.

Împacă-te cu turbulenţele. Sunt parte din zbor

Specialiştii recomandă ca atunci când plănuieşti să călătoreşti cu avionul,să-ţi asumi şi adrenalina. Începe să te împaci cu emoţiile puternice,indiferent că este vorba despre unele pozitive sau despre unele negative. Dacă zborul este presărat cu turbulenţe,fă un efort şi repetă-ţi în gând că turbulenţele sunt benefice,pentru că îţi vor stimula pofta de aventură.

Înfruntă teama de zbor

George Fieldman spune că singurul mod sigur să scapi de frica de avion este s-o înfrunţi. Nivelul fricii se va reduce pe măsură ce zbori mai mult.

Bonus argument!

Avionul este un mijloc de transport sigur. Nu o spunem noi,ci psihoterapeutul George Fieldman,care ştie,din statistici,că dacă ai zbura cu avionulîn fiecare zi,ghinionul să ţi se întâmple ceva tragic s-ar întâmpla în aproximativ 26.000 de ani.