Descoperă misterele Parisului!

1 60725 original jpg jpeg

Parisul nu înseamnă doar Turnul Eiffel sau pitorescul chei al Senei. O bună parte din farmecul său e ascuns de ochii turistului grăbit. Rătăceşte cu noi pe sub pasaje boltite, pe străduţe întortocheate şi prin clădiri cu parfum uitat, pentru a afla câteva din secretele oraşului.

Cartierul general al femeilor galante

Curtizanele şi damele galante frecventau,cu precădere,bulevardul Mongaigne,numit altădată şi „Aleea Văduvelor“ – acum mărginit de buticuri de lux.  Pe strada situată nu departe de celebrul Champs Élysées,cocotele îşi aveau cartierul general. La numărul 1 era amplasată „Căsuţa roşie”,unde îşi făcea uneori de cap şi prima soţie a lui Napoleon I. Nu departe,la numărul 16,Jérôme Bonaparte,fratele mai mic al aceluiaşi împărat,îşi instalase amanta-o actriţă pe nume Rachel.

În clădirea de la nr. 28-  azi proprietatea Casei Dior-  celebra spioană Contesa di Castiglione îi cerea lui Napoleon al III-lea nu mai puţin de 1 milion de franci pentru o „noapte de vis“.

Magie şi alchimie

Una din cele mai vechi clădiri din Paris –situată pe strada Montmorency,la numărul 51 – aparţine celui ce,se zice,a descoperit piatra filozofală. Numitul Nicolas Flamel era un maestru al alchimiei şi ezoterismului. Faţada imobilului poartă iniţialele sale şi este acoperită cu chipuri de îngeri şi cu inscripţii gotice.

O altă ciudăţenie:deasupra arcadei principale a bisericii Saint-Merri se poate observa şi astăzi un demon cu sâni de femeie şi organe sexuale masculine. E Baphomet,idolul straniu căruia i se închinau cavalerii templieri. Şi pe catedrala Notre-Dame-de-Paris pot fi văzute figurine ciudate,precum cea a dragonului cu aripi de vultur.  

Graffiti şi mesaje de iubire

Zidurile Parisului sunt pline de inscripţii – de la cele vechi de două secole la graffiti de ultimă oră. În Place des Vosges,la numărul 13,trecătorii pot admira,scrijelită în piatră,o semnătură şi o dată:„1764 Nicolas“. Nu se ştie nici până-n ziua de azi cine e autorul... 

Mesaje moderne,pline de tristeţe,abundă în Place de l’Alma,deasupra tunelului unde şi-a găsit tragicul sfârşit Lady Di. Tot mesaje,dar de dragoste,sunt inscripţionate în 300 de limbi,pe un zid mare din lavă vulcanică din Place des Abesses – operă a artiştilor Frédéric Baron şi Claire Kito.  

Străzi bântuite

Se crede şi acum că fantome înfricoşătoare se strecoră pe străzile Parisului,în nopţile fără lună. Strada „Calului Verde“ („Rue du Cheval Vert”) se numeşte aşa pentru că,prin secolul al XV-lea,un postăvar se amuza să-şi picteze în verde calul şi să-i dea drumul pe caldarâm,pentru a-şi teroriza vecinul. O inscripţie consemnează şi astăzi povestea...

Scriitorul Gaston Leroux s-a inspirat dintr-un fapt real pentru a-şi scrie romanul „Fantoma de la Operă“:în 1873,a fost descoperit un schelet diform în subteranele Operei din Paris. Nimeni nu a putut identifica personajul,dar oamenii au început să fie convinşi că galeriile subpământene sunt bântuite.



Recente

ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg
Bautura care alunga insomnia  Sursa foto shutterstock 544190740 jpg
trifoi  jpg
Muște jpg
Gogosele cu frisca  Sursa foto shutterstock 1889970016 jpg
Paste Fettucine Alfredo  Sursa foto shutterstock 2202348275 jpg
Sensibiltate dentara  Scapa de dureri  Sursa foto shutterstock 1051409183 jpg
silueta jpg
masina de spalat vase jpg