Ce rol au antioxidanţii

În organism, antioxidanţii neutralizează radicalii liberi, adică moleculele instabile care pot provoca mutaţii ale ADN-ului. Cantitatea crescută de radicali liberi, acumulaţi din fumul de ţigară, noxe, supraexpunere la soare etc, pe care organismul nu o mai poate neutraliza în mod natural, este periculoasă. Antioxidanţii reuşesc să combată acest surplus.

Frunzele de păpădie: antioxodanţi pentru inimă

Frunzele de păpădie conţin cantităţi mari de antioxidanţi şi previn apariţia maladiilor cardiovasculare. Fă o cură cu sirop de păpădie, preparat astfel: culege planta cu tot cu rădăcină şi frunze, fără a rupe rădăcina. Spală, lasă la scurs, toacă foarte mărunt. Pune imediat planta mărunţită într-un borcan umplut pe trei sferturi cu miere apoasă. Lasă la macerat. Din siropul format, consumă la fiecare masă 1-3 linguriţe, minimum 10 zile.

Rooibos: antioxidanţi cât 20 de fructe

Rooibos este un arbust care creşte în Africa de Sud. Planta conţine substanţe cu rol antioxidant, în special polifenoli. Acţiunea acestora echivalează cu consumul a 20 de fructe şi legume, printre care citrice, broccoli şi morcovi. Din frunzele lui se prepară un ceai cu rol energizant, un conţinut mai mic de tanini, care previne îmbătrânirea prematură.Foloseşte o linguriţă de ceai la o cană cu apă fierbinte.

Hibiscus, bogat în vitamina C şi bioflavonoizi

Hibiscus (Hibiscus sabdariffa) este o plantă bogată în vitamina C, cu rol antioxidant. Conţine şi bioflavonoizi, care previn creşterea concentraţiei de colesterol rău LDL, vinovat de blocarea arterelor. Studiile mai arată că reduce cantitatea de trigliceride şi colesterolul total. Scade glicemia şi tensiunea arterială. Prepară o infuzie de 2 linguri de hibiscus în 750 ml apă.

Orzul verde, sănătate curată

Este o sursă excelentă de antioxidanţi. Fă o cură cu suc proaspăt: bea zilnic o ceaşcă cu lichid, timp de 14 zile.